Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Akut läge för hajar, rockor och havsmöss – enligt ny rapport

IUCN (International Union for Conservation of Nature) slår i en ny rapport fast att om vi vill rädda hajar, rockor och havsmöss i vårt hav, måste vi få bukt med överfisket och bifångsterna.

IUCN:s hajspecialistgrupp publicerade sin första statusrapport för 20 år sedan. Kunskapsläget har blivit mycket bättre men hotet mot hajar och rockor finns kvar. Årets rapport har samlat kunskap från 353 experter från 115 länder, inklusive forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– I Sverige riktar sig fisket mest mot räkor och sill, medan hajar och rockor oftast fångas som bifångst i trålfiske. Förbud och låg efterfrågan gör dessutom att vi ser minimala landningar av dessa arter, säger Christopher Griffiths från SLU och en av forskarna bakom rapporten

Tidigare var det fisket efter hajfenorna som var boven i dramat, men numera har fisket efter hajkött vuxit om. Den globala efterfrågan på hajkött har nästan fördubblats och haj- och rockkött värderas nu till 1,7 gånger så mycket som den globala handeln med fenor.

Forskarna slår i rapporten också fast att 32 procent av världens hajar, rockor och havsmusfiskar är hotade (rödlistade som “sårbar”, “starkt hotad” eller “akut hotad”). Och det största hotet mot dem är framförallt ett ohanterligt överfiske och bifångsterna.

I Sveriges hav finns över 30 arter av hajar och rockor. Tio av dem är listade som hotade. Från den 13e juni 2023 är det tillåtet med ett begränsat fritidsfiske efter pigghaj, andra arter som småfläckig rödhaj, slätrocka och knaggrocka är fredade och måste genast sättas ut igenom om man råkat fånga dem.

Rapporten pekar ut fem länder som de värsta hajfångstnationer ; Indonesien, Spanien, Indien, Mexiko och USA.

Spanien, Italien och Portugal hör också till världens största handlare av hajkött och EU står för ungefär 22 procent av den globala kötthandeln.

Källa: Deep Sea Reporter

Foto: Deep Sea Reporter