Under hösten har närmare 1000 mellanstadieelever i Eslöv och Lund deltagit i Skånetrafikens test av På egna ben. Genom att promenera, cykla eller åka kollektivt till och från skolan har eleverna samlat poäng samtidigt som de utfört övningar om hållbara resor, miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Projektet syftar till att tidigt skapa sunda resvanor för framtiden.
Resultaten visar en tydlig positiv effekt. Tillsammans rörde sig klasserna i Eslöv och Lund hela 2665 mil under utmaningen, vilket motsvarar en besparing av 2,5 ton koldioxid. Resevaneundersökningar bland eleverna visar att de som blir skjutsade av sina föräldrar till skolan minskade från 16 till 8 procent. Andelen barn som reste kollektivt ökade samtidigt från 9 till 14 procent.
För att bredda effekten av satsningen har även föräldrar engagerats genom en parallell provåkningskampanj. Skånetrafikens ambition var att få hela familjen att bidra till en mer hållbar vardag genom att välja bort bilen till förmån för kollektivtrafik, gång eller cykel.
– Det finns ett behov av att i tidig ålder lyfta fram fördelarna med hållbart resande. I det här projektet har vi kunnat dra nytta av att flera aktörer samverkar. På så sätt skapar vi förutsättningar för en långsiktig omställning mot hållbart resande, säger Lisa Gran, affärsutvecklare på Skånetrafiken.
På egna ben är en del av EU-projektet Green Mobility Shift, som pågår från 1 augusti 2023 – 31 juli 2026. Projektet är ett samarbete mellan kommuner, regioner och trafikföretag på båda sidorna sundet för att främja aktiv, kollektiv och delad mobilitet. Green Mobility Shift är medfinansierat av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Fakta:
- 14 klasser i Eslöv och 23 i Lund
- Start: 9 september – Slut: 11 oktober
- På egna ben har arrangerats sedan 2006 och i Västtrafiks regi sedan 2021. I år genomfördes det för första gången av Skånetrafiken.
Källa: Skånetrafiken
Fotograf: Lina Arvidsson, Skånetrafiken_Bildbank