Var tredje person slänger mat under julen och drygt 40 procent uppger att matsvinnet är större än till vardags. Fisk och julskinka är den mat vi slänger mest av. God planering och bättre förvaring kan bidra till att mindre mat hamnar i soporna.
Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan och en stor del i hushållen. Därför gör Livsmedelsverket regelbundna undersökningar av konsumenternas kännedom, attityd och kunskap om matsvinn.
Under januari 2024 ställde Livsmedelsverket, för första gången, frågor om beteenden kopplat till julfirande, julmat och matsvinn.
Potential att minska julsvinnet
Var tredje person som firat jul och ätit julmat uppgav att de själva eller sällskapet de firade jul med kastade mat som de planerat att äta. Dessutom sade 42 procent att de kastade mer mat under julen 2023 jämfört med vad de gör till vardags, däremot svarade 40 procent av konsumenterna att de slängde mindre mat än tidigare jular.
Män uppger i högre utsträckning att de slänger mat jämfört med kvinnor under julen. De yngre åldersgrupperna (18-49 år) svarade att de slängde mer mat än de som är 50 år och äldre.
– Det är känt sedan innan att många handlar mycket mat inför julen och de här resultaten visar att vi också slänger mer mat än vanligt. Här finns stor potential att minska matsvinnet, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Fisk och julskinka hamnade i soporna
Sill, lax och annan fisk var tillsammans med julskinka den mat som hushållen svarade att de slängde mest av under julen 2023. Tätt följt av sallad, frukt och grönt samt potatis och potatisrätter. Ost och mejeriprodukter samt godis och snacks slängde man minst av.
Vanligaste orsakerna till att maten slängs:
- Tillagat för mycket
- Köpt för mycket
- Maten känns ofräsch
- Blivit dålig/oätlig
- Trött på samma mat flera dagar
- Tagit för mycket på tallriken
– Anledningarna till matsvinnet går lyckligtvis att förebygga, särskilt om vi är medvetna om varför vi slänger mat. Genom att planera bättre, förvara maten på rätt sätt och ta vara på den mat som blir över kan vi minska matsvinnet, säger Karin Fritz.
Om undersökningen: Undersökningen har genomförts i form av en webbpanel med målgruppen boende i Sverige 18-79. Origo Group har genomfört den på uppdrag av Livsmedelsverket.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: Anders Porter