Efter den mycket tragiska olyckan på Gröna Lund sommaren 2023 där en person tyvärr omkom har åklagaren nu väckt talan mot Gröna Lund AB och två andra företag för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av faran för annan vilket Aftonbladet under gårdagen rapporterade om. Åklagaren yrkar på att företagen ska åläggas företagsböter om totalt 18 miljoner kr varav 12 miljoner kr avser Gröna Lund AB och 6 miljoner de övriga två företagen.
Men vad är egentligen en företagsbot och vad krävs för att en sådan ska kunna dömas ut? Nedan följer en redogörelse över vilka förutsättningar som behöver vara uppfyllda för att detta ska bli aktuellt.
Allmänt om företagsbot
Företagsbot infördes i Sverige år 1986 som en rättslig åtgärd för att motverka brott inom näringsverksamhet. Syftet var att skapa en proportion mellan de ekonomiska intressen som står på spel i ett företag och de påföljder som döms ut vid brott. Tidigare riskerade företagsägare inte att drabbas av sanktioner om brott begicks inom verksamheten. Införandet av företagsboten avsåg således fungera som ett påtagligt klander och eliminera vinstintressen bakom brottslighet, oavsett företagets ägarform eller juridiska konstruktion.
År 2006 genomfördes förändringar som utvidgade företagsbotens tillämpningsområde till att omfatta även mindre allvarlig brottslighet inom näringsverksamhet. Detta ansågs viktigt ur ett brottspreventivt perspektiv, då sanktioner mot juridiska personer har störst effekt i seriösa verksamheter. Ändringarna syftade också till att effektivisera och förenkla systemet.
Under vilka förutsättningar kan en företagsbot dömas ut?
De grundläggande bestämmelserna om företagsbot finns i brottsbalken och innebär att en näringsidkare kan åläggas företagsbot för brott begångna i näringsverksamhet, förutsatt att strängare straff än penningböter är föreskrivet (vilket grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av faran för annan är). För att en företagsbot ska kunna åläggas krävs också att företaget inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottet, eller att brottet har begåtts av en person med ledande ställning eller särskilt ansvar för tillsyn.
Vid fastställandet av företagsbotens storlek ska rätten bestämma en gemensam företagsbot för den samlade brottsligheten. Sanktionsvärdet ska bestämmas med utgångspunkt i straffvärdet för den samlade brottsligheten och kan vara mellan 5 000 och 10 miljoner kronor. Hänsyn tas till skada eller fara som brottsligheten inneburit samt till brottslighetens förhållande till verksamheten. Om sanktionsvärdet uppgår till minst 500 000 kronor, kan dock en förhöjd företagsbot åläggas större företag, vilket fastställs med hänsyn till företagets finansiella ställning.
Det finns också möjlighet att sätta företagsboten lägre än vad som annars skulle ha skett, enligt om brottet medför annan betalningsskyldighet eller särskild rättsverkan, om företagets ägare döms till påföljd, om företaget har försökt förebygga eller begränsa skadliga verkningar, om företaget frivilligt har angett brottet, eller om det finns särskilda skäl för jämkning. I vissa fall kan dock företagsboten efterges helt.
Sammanfattande avslutning
Företagsboten är en särskild rättsverkan av brott, dvs inte en påföljd, utan är en annan typ av rättsföljd som grundar sig på brottet vilket kan jämföras med förverkande av egendom eller brottsofferavgift. För att en företagsbot ska kunna dömas ut krävs att brottet har begåtts i utövningen av näringsverksamhet, vilket innebär att handlingen måste stämma överens med en straffbestämmelse vilket i Gröna Lund-fallet är grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan. Därtill måste företaget ha handlat med uppsåt eller oaktsamhet.
Huruvida företagsböter kommer att utdömas mot Gröna Lund AB och de andra två åtalade företagen är svårt att förutspå men klart är i vart fall att domstolen kommer att stå inför en komplex utredning utifrån ovan redogjorda för regelverk. Med hänsyn till att det tragiska Gröna Lund-fallet är massmedialt uppmärksammat kommer vi med största sannolikhet få all anledning att återkomma till hur fallet utvecklar sig, säger advokatfirman Treschow & Partner.
Källa: Advokatfirman Treschow & Partner
Foto: User: Jolleman