Gårdsfisk, pionjärer inom hållbar matproduktion, presenterar nu sin senaste innovation – Regngårdslax. Denna regnbågslax föds upp på land hos skånska bönder, i ett nästintill slutet kretslopp som främjar smak, kvalitet och miljömedvetenhet. Fisken är en del av ett unikt pilotprojekt som tar sikte på framtidens hållbara fiskproduktion.
En av Sveriges mest välkända och uppskattade matfiskar får nu nytt liv genom Gårdsfisks unika metod för hållbar fiskuppfödning.
– Framtidens lax är här. Regngårdslaxen visar att hållbarhet och kvalitet kan gå hand i hand. På våra gårdar föder vi upp lax som inte bara är god och näringsrik, utan också fri från den miljöpåverkan som ofta förknippas med traditionell laxuppfödning. Samtidigt bidrar vi till en starkare landsbygd och tar hållbar matproduktion in i framtiden – utan att belasta haven, säger Johan Ljungquist, vd och grundare av Gårdsfisk.
Målet är en cirkulär modell
På Gårdsfisks gårdar föds fisken upp i slutna system där alla resurser tas tillvara. Fiskarnas avföring används som gödsel i jordbruket, vilket minskar övergödning och skapar ett hållbart kretslopp. Målet är nu att vidareutveckla ett helt cirkulärt system, där restprodukter från Gårdsfisks andra fiskarter kan användas som foder till Regngårdslaxen – för att minimera avfall, optimera resursanvändningen och för att avlasta haven.
Regnbågslaxen, utvald för sin goda smak och sin anpassning till Gårdsfisks hållbara modell, är en del av ett pilotprojekt som förväntas nå handeln inom ett par år. Som en första exklusiv lansering serveras den hållbara Regngårdslaxen redan nu i december på Fotografiskas företagsjulbord – ett bevis på dess höga kvalitet och smakupplevelse.
Ett klimatsmart alternativ till traditionell lax
Till skillnad från traditionell laxodling, som ofta förknippas med problem som överfiske, föroreningar och övergödning, erbjuder Regngårdslaxen ett mer klimatsmart alternativ som inte belastar havens ekosystem. Genom att kombinera modern teknologi med traditionellt jordbruk visar Gårdsfisk hur hållbara lösningar kan bidra till att minska trycket på världens hav och samtidigt skapa nya möjligheter för svenska bönder.
– Det här är bara början. Vi vill visa att svensk innovation kan leda global förändring i livsmedelsproduktion. Regngårdslaxen är ett viktigt steg på den resan, säger Johan Ljungquist.
Källa: Gårdsfisk
Gårdsfisk har utvecklat en lösning där svenska bönder föder upp fisk på sina gårdar. Fiskarna är allätare och behöver inte äta lika mycket fisk som annan fisk. Under sin uppväxt ger de också näring till grödan som odlas på åkern utanför ladugården. På det sättet kan vi fortsätta äta riktigt god fisk och samtidigt minska överfisket och övergödningen av våra hav. Fisk för framtiden helt enkelt.
Foto: Gårdsfisk