Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Glömda verk av Hilma af Klint på Naturhistoriska riksmuseet

Sju illustrationer av Hilma af Klint, aldrig tidigare utställda, visas nu på Naturhistoriska riksmuseet. Verken hittades i början av sommaren i en herbariekartong i botaniska enhetens hus. I maj blir illustrationerna del av en omfattande Hilma af Klint-utställning på The Museum of Modern Art i New York.

Fyndet består av sex akvareller och en tuschteckning, ursprungligen beställda runt år 1890 som vetenskapliga illustrationer. Mykologen Matts Lindblad, som grundade Stockholms svampvänner, anlitade den unga Hilma af Klint för uppdraget.

Illustrationerna blev aldrig publicerade, kanske var svamparna inte den nyupptäckt som Lindblad hoppades, och både svampar och illustrationer stuvades undan. Akvarellerna och teckningen skänktes så småningom till Naturhistoriska riksmuseet. Hilma af Klint hade vid den här tiden ännu inte blivit upptäckt och erkänd som en av vår tids stora konstnärer, och verken föll i glömska.

Detektivarbete på museet

I våras kontaktades museet av Lena Struwe, chef för the Chrysler Herbarium på Rutgers University och professor på the School of Environmental and Biological Sciences. Hon gjorde efterforskningar inför den kommande Hilma af Klint-utställningen på MoMA och sökte tre svampkollekter, insamlade av ”Fröken H. af Klint” som skulle finnas i museets ägo. Ingen kände då till akvarellerna. Letandet och ett visst detektivarbete började. Kunde H. af Klint vara konstnären Hilma af Klint?

– I mitt letande stötte jag på en 25 år gammal artikel om Stockholms svampvänner, säger Johannes Lundberg, intendent vid Botaniska enheten på Naturhistoriska riksmuseet. Skribenten, Åke Strid arbetade som forskare på Naturhistoriska riksmuseet och hade använt en av akvarellerna som illustration till artikeln

Nu utökas letandet. Någonstans på museet ska det finnas en akvarell gjord av Hilma af Klint.

Sju illustrationer i en låda för växtförvaring

Dagen innan Johannes Lundberg ska gå på sommarsemester hittar han så både den efterlysta illustrationen plus ytterligare sex i en låda för växtförvaring. Verken är inte signerade men Matts Lindblad har på alla blad antecknat ”Delineavit Hilma af Klint” (ungefär: Hon tecknar).

-Det är så roligt att vi får en chans att visa dem för allmänheten här på museet, säger Johannes Lundberg. Det är sju fina illustrationer av svampar. Mycket vackra tycker jag, om än inte så spektakulära som hennes spirituella och abstrakta konstverk.

Installation på museet och vidare till MoMA

De sju verken visas i välkomsthallen på Naturhistoriska riksmuseet till och med februari 2025.

Därefter lånas de ut till Muesum of Modern Art i New York, MoMA, där de ska ingå i utställningen Hilma af Klint: What Stands Behind Flowers. Utställningen i New York öppnar den 11 maj och omfattar 46 botaniska illustrationer som MoMA nyligen förvärvat plus de sju verken från gömmorna på Naturhistoriska riksmuseet.

För frågor om illustrationerna och sökande på museet: Johannes Lundberg, johannes.lundberg@nrm.se, 08-519 542 15

För övriga frågor: Åsa Peterson, asa.peterson@nrm.se, 073-679 47 71

 

 

Om Hilma af Klint

Hilma af Klint (1862-1944) är en av Sveriges mest uppburna konstnärer. Idag hyllas hon världen över.

Hilma af Klint föddes i Stockholm och studerade på Konstakademien där hon avlade examen 1887 med högsta betyg. Hon etablerade sig sedan som konstnär och ställde ut figurativa målningar.

Redan vid unga år blev hon intresserad av spiritismen och senare även av rosenkreuzfilosofin, teosofin och antroposofin. Dessa andliga inriktningar var en del av tidsandan kring förra sekelskiftet och mycket populära i Europa, särskilt i konstnärliga och litterära kretsar. Det var en tid då man försökte förena religiös tro med vetenskapliga framsteg och en ny medvetenhet om andra trosinriktningar.

Hilma af Klint deltog i ett flertal utställningar med sina konventionella målningar men de icke-figurativa arbetena visades endast i antroposofiska och teosofiska sammanhang. Det skulle dröja flera decennier efter hennes död innan af Klints konst började uppmärksammas.

1986 visade Los Angeles County Museum of Art (LACMA) målningar av Hilma af Klint i grupputställningen The Spiritual in Art: Abstract Painting 1890-1985. Sedan dess har intresset för Hilma af Klints esoteriska målningar växt och idag ställs hennes arbeten regelbundet ut i viktiga museer världen över. Utställningen Hilma af Klint: Paintings for the Future på Guggenheim i New York 2018 blev den mest besökta i museets historia.

Källa: Stiftelsen Hilma af Klints verk, Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Johannes Lundberg