Företagen i södra Sverige visar vägen i den gröna omställningen med ambitiösa klimatmål och innovativa affärsmodeller. En färsk rapport, baserad på svar från över 440 företag och en djupdykning i de 120 största bolagen i södra Sverige, visar att näringslivet i regionen är redo att ta ledartröjan i arbetet för hållbarhet och innovation. Men framstegen hotas av avsaknaden av långsiktig och ambitiös klimatpolitik, bristande investeringar i infrastruktur och frånvaron av ekonomiska incitament från politiken.
Politikens kortsiktighet hotar Sveriges konkurrenskraft
Södra Sverige har potential att bli en global förebild inom hållbarhet. Trots det möter företagen stora hinder på grund av politiska beslut som speglar en låg ambitionsnivå.
– Företagen i södra Sverige är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen, men deras ambitioner bromsas av kortsiktiga politiska beslut och bristande infrastruktur. Om politiken inte agerar nu riskerar vi att tappa både konkurrenskraft och vår roll som förebild för hållbarhet och innovation, säger Stephan Müchler, VD för Sydsvenska Handelskammaren.
Företag i framkant bromsas av byråkratisk tröghet
Nästan hälften av de 120 största företagen i rapporten, har klimatmål som överensstämmer med Parisavtalet och över 60 procent av de 441 tillfrågade företagen arbetar aktivt med energieffektiviseringar. Även om klimatfrågan prioriteras av företagen, uttrycker de frustration över att investeringar och satsningar bromsas på grund av bristen på ambitiös och förutsägbar politik.
– Det är oacceptabelt att företag som är redo att investera i framtiden hindras av utdragna processer och otillräckligt stöd. Om Sverige ska behålla sin ledande roll inom hållbarhet krävs politisk handling nu, menar Markus Ekelund, VD för 2050 Consulting.
Götaland: Navet för framtidens lösningar
Med starka kluster inom transport, industri och innovation, tillsammans med ett näringsliv som integrerar hållbarhet i sina strategier, är södra Sverige unikt positionerat att leda den gröna omställningen för hela landet.
– Vi står inför den största industriella omställningen i modern tid, men om politikerna inte vågar satsa nu riskerar investeringarna att hamna i andra delar av världen. Företagen i södra Sverige gör redan sitt – nu måste politiken matcha den ambitionen, avslutar Simon Helmér VD för Östsvenska Handelskammaren.
Näringslivets krav på politiken:
Fatta modiga och långsiktiga klimatbeslut för att säkra Sveriges konkurrenskraft och leda den gröna omställningen.
– Näringslivet är redo att agera, men behöver en stabil och långsiktig klimatpolitik som gör att företagen vågar investera.
Satsa på kritisk infrastruktur och kompetens – det är en förutsättning för omställningen.
– Utan investeringar i fossilfri energi, elnät och järnvägar, samt en satsning på rätt kompetens, kan företagen inte leverera på sina klimatmål.
Effektivisera tillståndsprocesserna – investeringar som driver omställningen kan inte vänta.
– Långsamma processer bromsar den utveckling som Sverige och klimatet behöver, och riskerar att fördröja viktiga satsningar.
Göra hållbarhet lönsamt med tydliga styrmedel och ekonomiska incitament.
– Företag behöver rätt förutsättningar för att välja och utveckla hållbara lösningar och förbli konkurrenskraftiga.
Om rapporten
Rapporten ”Företagen i södra Sverige ställer om – Var står de idag och vad behöver de för att accelerera sitt hållbarhetsarbete?” är framtagen i samverkan mellan 2050 Consulting, Västsvenska-, Jönköpings-, Sydsvenska-, och Östsvenska Handelskammaren. Den ger en omfattande bild av företagens hållbarhetsarbete och belyser vilka hinder som måste övervinnas för att Sverige ska kunna vara en global ledare i den gröna omställningen.
Källa: 2050
Foto: iStock_Webb2