Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hembakat blir dyrare på julbordet

Baket före jul är för många ett tillfälle att samla generationer kring mjöl, socker och smör. En del satsar extra på egen tillverkning av godis och choklad. Men hur ser prisutvecklingen ut för dessa ingredienser? Det har SCB tittat närmare på.

De senaste fem åren har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker totalt stigit med 31 procent. Bland julbordsfavoriterna är det ingredienser till hembakat och sötsaker som sticker ut.

– Smör, mjöl, mjölk, salt, socker och ägg är vanliga ingredienser i julbaket. Allt har ökat mer än de genomsnittliga livsmedelspriserna om man jämför fem år tillbaka i tiden. Sockerpriset har ökat med 73 procent under denna period, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Han fortsätter:

– Bakverk på caféer har stigit med 29 procent i pris under de senaste fem åren, vilket kan jämföras med 36 procent för färdiga bakverk i matbutiker.
Även priset på choklad följer med i uppgången.

– Chokladpriset har gått upp med 22 procent de senaste tolv månaderna. Det kan komma lite som en överraskning för den som gillar att äta choklad kring jul, säger Carl Mårtensson.

Prisförändringar på sötsaker och bakingredienser, fem år respektive ett år, i procent

 Produkt
 Prisförändring oktober 2019 – oktober 2024, i procent
 Prisförändring oktober 2023 – oktober 2024, i procent
 Socker 73,3 12,3
Choklad 54,1 22
Ägg 50,6 2,5
Smör 39,5 9,4
Mjölk 39,2 10,1
Salt 38 7,2
 Färdiga bakverk (butik) 36,4 -4,2
 Mjöl 34,2 -2,9
Färdiga småkakor och kex (butik) 34,1 1,6
Godis 30,2 4
Kaffebröd (café) 28,8 9,4
Sirap 26,3 4,4
Livsmedel
30,6 1,7
KPI totalt
23,5 1,6

Hembakat och sötsaker har ökat mycket i pris senaste fem åren jämfört med prisutvecklingen för hela gruppen livsmedel. Däremot följer maten på det traditionella julbordet prisutvecklingen på livsmedel i stort. En del julmat brukar gå ner i pris när julen närmar sig.

– Sill och gravad lax brukar ha tydliga prissänkningar i december, det har vi sett historiskt, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

På det traditionella julbordet har apelsiner sjunkit i pris under de senaste 12 månaderna samtidigt som priset på sill har ökat med knappt 9 procent.

Samtidigt stiger priset på andra matvaror, till exempel ägg.

– Äggpriset har ökat runt 50 procent på fem år och sticker ut om man jämför med allt annat på julbordet, säger Caroline Neander.

Hon fortsätter:

– Priserna på drycker har inte gått upp lika mycket som maten de senaste fem åren. Under denna tidsperiod har läsk likväl som alkoholhaltiga drycker ökat med cirka 15 procent.

Prisförändringar för mat på julbordet, fem år respektive ett år, i procent

Produkt
 Prisförändring oktober 2019 – oktober 2024, i procent  Prisförändring oktober 2023 – oktober 2024, i procent
Choklad 54,1 22
Ägg 50,6 2,5
Apelsiner 39,6 -15,8
 Sillkonserver 39,2 8,9
 Griskött 36,8 6,2
 Färsk lax 36,4 -4,2
Hårdost 34,5 5,5
Potatis 31,8 16
Godis 30,2 4
 Kryddor och såser 26,9 1,2
 Gravad/rökt lax 26,2 4,6
 Grönsaker 25,7 -3,2
 Nötter och torkad frukt 20,1 5,2
 Läsk 14,5 1,2
 Alkoholhaltiga drycker 14,5 3,6
 Livsmedel 30,6 1,7
KPI totalt
23,5 1,6

SCB har jämfört prisutvecklingen på julmat, bakingredienser, godis och choklad enligt den senaste statistiken för oktober i år, samma månad 2023 och oktober 2019.

Fakta: Konsumentprisindex

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige.

Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.
I statistikdatabasen finns statistik om prisutvecklingen såväl för övergripande varu- och tjänstegrupper som för enskilda produkter.

Källa: SCB

Foto: Silar