Sötningsmedlet sackarin har fått en ny bedömning av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa. Bedömningen är att sötningsmedlet är säkert för människor och att ingen koppling till cancer kan göras. Efsa höjer också gränsen för hur mycket sackarin vi kan få i oss per dag utan fara för hälsan, den så kallade acceptabelt dagligt intag-nivån (ADI).
Sackarin är ett sötningsmedel som använts i över hundra år och som framför allt var populärt under 1960- och 70-talen. Sackarin finns i olika former, alla med e-numret E 954, och gör livsmedel och drycker sötare utan att tillföra kalorier eller annan näring.
Efsa, som arbetar med risker i livsmedel, gör regelbundet nya bedömningar av livsmedelstillsatser, och nu har de alltså gjort en ny bedömning av sackarin.
Enligt Efsas nya bedömning finns det ingen hälsorisk med att konsumera upp till 9 mg sackarin per kilo kroppsvikt och dag. Detta kallas för acceptabelt dagligt intag (ADI) och den nya bedömningen är en höjning av ADI från den tidigare nivån som var 5 mg sackarin per kilo kroppsvikt och dag.
Den nya bedömningen från Efsa har gjorts av en av myndighetens expertpaneler. De har både gått igenom nyinsamlad data och alla studier om sackarin publicerade mellan 1994 och februari 2024.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: Julius Schorzman