Nästan hälften uppger att de klarar sig i minst en vecka utan samhällets stöd, men endast 30 procent av allmänheten vet vad som förväntas av dem vid en kris eller krig. Det visar en färsk undersökning som MSB gjort inför utskicket av den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer.
Den 18 november började Sveriges hushåll ta emot den nya versionen av Om krisen eller kriget kommer. Inför detta beställde MSB en undersökning för att ta tempen på allmänhetens syn på beredskapen för kris och krig. Undersökningen visar bland annat:
- Endast 30 procent av de tillfrågade vet vad som förväntas av dem vid en kris eller krig.
- Endast 15 procent uppger att de vet vad deras kommun har för ansvar vid kris och krig.
- Totalt 44 procent uppger att de klarar sig minst en vecka utan samhällets stöd, men flertalet, 57 procent, planerar att stärka sin hemberedskap så att de klarar sig minst en vecka.
– Undersökningen visar att kunskapen hos allmänheten om Sveriges beredskap för kris och krig behöver öka. Inte minst kommunerna behöver bli bättre på att involvera sin befolkning i det lokala beredskapsarbetet, säger Christina Andersson, riskkommunikatör på MSB.
Stor vilja att engagera sig
Undersökningen visar att det finns en stor vilja att engagera sig. Exempelvis genom att gå med i organisationer som jobbar med beredskap eller att gå en utbildning i första hjälpen.
- Hälften (51 procent) uppger att de är villiga att engagera sig för att bidra till samhällets beredskap.
- Män (54 procent) uppger i högre utsträckning än kvinnor (48 procent) att de är villiga att engagera sig för att bidra till samhällets beredskap.
- En fjärdedel uppger att de har övat eller planerar att öva på sin beredskap.
– Det är bra att ha övergripande kunskaper om hur Sveriges beredskap ser ut inför kris och krig. Men än viktigare är att känna till det egna ansvaret och att engagera sig. Det är där som styrkan i vår motståndskraft börjar byggas.
Om undersökningen
Enkäten gick ut till 2 000 respondenter i ett representativt urval. Respondenterna finns i en webbpanel där deltagarna är rekryterade för att spegla sammansättningen av Sveriges befolkning. Datainsamlingen skedde mellan den 2 till den 17 september 2024 och genomfördes av Norstat.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
Foto: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB