Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny märkning för vinterdäck gäller den 1 december

Nu väntar kyla och halka på våra vägar. Mellan den 1 december och 31 mars är det krav på att personbilar, lätta lastbilar och bussar ska ha vinterdäck när vinterväglag råder. Årets nyhet är att odubbade däck måste vara märkta med den så kallade ”alptoppen”.

Den nya märkningen innebär att däcket är testat och godkänt för vinterförhållanden. Från den 1 december blir det olagligt att köra dubbfria vinterdäck utan den nya märkningen med symbolen med alptoppen – ett berg med tre toppar och snöflinga.

 

– Om du har gamla däck behöver du därför säkerställa att däcken har symbolen. Detta gäller även om du skulle köpa begagnade vinterdäck och dessa är odubbade, då behöver du kontrollera att symbolen för ”alptoppen” finns med, annars är de inte godkända, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Motorexpertens råd vid däckbyte, Stefan Brala tipsar:

1. Välj däck med omsorg
Däcken är en av de viktigaste produkterna för din bil. I ett land som Sverige med stora väderskillnader och flera årstider råder det ingen tvekan om att vinterdäck, helst dubbade, är att föredra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Men det är inte samma väderförhållanden inne i storstäderna som det är på landsbygden. Om du framför allt kör där det är mycket barmark på vintern så kan odubbat vara ett bra alternativ, eftersom dubbarna bidrar till partikelutsläpp. Tänk på att valet av däck påverkar både körupplevelsen och säkerheten i trafiken. Välj därför däck med omsorg, med hänsyn till kvalitet och egenskaper – rådfråga alltid en däckverkstad om du känner dig osäker.

2. Kontrollera dina däck
Kontrollera skicket på däcken så att de inte är för slitna. Det finns en risk trots bra mönsterdjup att däcket har torrsprickor om de är gamla eller förvarats felaktigt. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. Kontrollera även regelbundet lufttrycket i dina däck, det ökar deras livslängd och med rätt lufttryck minskar du bränsleförbrukningen.

3. Gör en koll efter byte
Ta för vana att kontrollera hjulbultarna efter 5–10 mils körning, det är en viktig rutin även när däckverkstan skött hjulskiftet. Och om du är osäker på hur man gör, sväng förbi verkstaden och be dem göra kontrollen åt dig.

 

Byte till vinterdäck – så säger lagen:

Enligt Transportstyrelsen råder det vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats där du befinner dig. Detta gäller enligt lag inför däckbytet:

  • Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck när vinterväglag råder.
  • Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck.
  • Det får inte sitta både dubbade och odubbade däck på samma fordon.
  • Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck. För personbilar och andra lätta fordon måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer.
  • Vissa platser tillåter endast friktionsdäck och har förbud mot dubbdäck. Läs därför på vad som gäller i den stad eller plats du befinner dig på.
  • Från den första december blir det olagligt att köra dubbfria vinterdäck utan den nya märkningen med symbolen med alptoppen – ett berg med tre toppar och snöflinga.

Källa: Trygg-Hansa

Foto: Trygg-Hansa