Julen närmar sig och för många ökar den ekonomiska stressen. Paradoxalt nog kan det leda till att vi köper ännu fler julklappar. Ny forskning från Högskolan i Skövde visar att finansiell ångest och stress triggar impulsiva inköp. – Det är ett sätt för människor att hitta kortvarig lindring från negativa känslor kring sin ekonomi, säger Jalal Ahamed, docent i företagsekonomi.
Skyltfönster och onlinebutiker står nu redo och lockar med allt från yogakompatibla doftljus till AI-styrda tandborstar. Runt hörnet väntar Black Friday med sin rea-fest. HUI Research spår att julhandeln 2024 kommer omsätta 93 miljarder kronor, vilket skulle vara nytt rekord. Det är högtryck i detaljhandeln.
Vissa ser fram emot klappjakten, andra känner en växande klump i magen. Den ekonomiska pressen ökar. Tyvärr kan det leda in människor i en ännu sämre ekonomisk situation.
Ny forskning från Högskolan i Skövde visar att finansiell ångest och stress kan trigga tvångsmässiga och impulsiva köp.
– Julen förstärker ofta finansiell ångest genom att öka förväntningarna på konsumtion. Det kan leda till fler impulsiva köp som fungerar som en form av tillfällig lindring från ångesten. Det riskerar att skapa en negativ spiral där ytterligare ekonomisk stress leder till ännu fler impulsköp, säger Jalal Ahamed, docent i företagsekonomi på Högskolan i Skövde.
Julen gör oss extra sårbara
Finansiell ångest handlar om hur vi känner och tänker kring pengar, vilket ofta påverkas av vår ekonomiska situation och tidigare erfarenheter. Låg inkomst, många barn och hög skuldsättning är faktorer som ökar ångesten. Dåliga vana vid att hantera pengar och vissa personlighetstyper kan förvärra situationen.
Med alla dessa faktorer i spel blir det tydligt att julsäsongen kan bli en tuff tid för många då både stress och krav på konsumtion ökar. Och impulsköp är tyvärr bara en av flera negativa effekter av finansiell ångest. Forskningen visar att den också påverkar vår mentala hälsa, relationer och livskvalitet.
– Den skadar familjerelationer och vår hälsa, samt försvagar social sammanhållning, vilket ofta leder till ökad isolering. Sammanfattningsvis har finansiell ångest en djup påverkan på individer, familjer och hela samhället, säger Jalal Ahamed.
Kan liknas vid en fobi
Men det kan vara utmanande för många att ta tag i sin ekonomi. Många hanterar problemen genom att stoppa huvudet i sanden. Jalal Ahamed förklarar att den finansiella ångesten kan liknas vid en fobi.
– Vi undviker ofta våra fobier. Det kan ge en tillfällig känsla av trygghet, men i längden kan det begränsa våra möjligheter. På samma sätt kan finansiell ångest leda till att vi undviker att kolla på vår ekonomi eller ta itu med ekonomiska problem, vilket kan skapa ännu större problem på sikt. Att konfrontera våra fobier, även om det känns obehagligt, kan vara en viktig del av att övervinna dem.
Källa: Högskolan i Skövde
Foto: shutterstock_1586444017.jpg