Lördagen var andra dagen på Stockholmsmässan. Vi provade viner från Ukraina och rom från Väst-Indien och choklad från skilda delar av världen.
Andra dagen på mässan ägnade vi oss åt att prova choklad och en del goda viner. Jag provade ett rött, ett vitt och ett orange vin från Ukraina. Det röda hette Biologist Odessa Black och hade två hippies på etiketten. Varunummer 75815, 275 kronor. Det var fylligt och smakrikt. Det vita och orange de var inte så märkvärdiga.
I en annan monter fick vi prova tre syd-afrikanska viner: Lanzerac Pinotage, bartinney Cabernet Sauvignon, Illimis Chenin Blanc. De två röda var goda och fylliga, passar till kraftig grillad mat, eller till en mustig köttgryta, eller att bara dricka som de är. Det vita var lite skarpt i smaken, passar kanske till en kryddig vegetarisk rätt.
I Plantations monter fick vi ett föredrag om olika romstilar. Rom från Jamaica är råast i stilen medan rom från Fiji är mer ”funky”. Precis som med vin så är terroir väldigt viktig, alltså var sockerrören har vuxit, i vilken jordmån. Den från Jamaica beskrevs smakmässigt som flygbränsle och bananshake, vilket var en adekvat beskrivning. Först kom flygbränslet och sedan bananen.
Förutom vin och rom så provade vi också en del goda chokladsorter hos Zebeda, Beriksson och Pralinhuset. Beriksson hade gjort i ordning ett litet provningskit inför Fars Dag med choklad som passar till vin och whisky och andra drycker som far gillar.
Bild: Günter från Pralinhuset visar upp årets nyheter inspirerade från trender på Instagram. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion