Den här helgen, fredag – söndag, är det dags för årets upplaga av Stockholm Food & Wine på Stockholmsmässan, med både mat och vin som namnet antyder. Jag provade bland annat en whisky från Finland som fick klart godkänd.
Stockholm Food & Wine är en matmässa som startades av Coop en gång i tiden, för flera år sedan. Det blev efter hand mer och mer vin. Den har hetat både Det goda köket och Mitt kök. Men tiden, i november, har förblivit densamma. En ljuspunkt i novembermörkret. Matutbudet består till stor del av ostar och charkuterier, bland annat är Lammhult där och säljer isterband. Det är inte min favorit men det är en gammal klassiker som lever kvar. De har även en väldigt god salsiccia.
Ål får man ju inte fånga och äta längre eftersom den är starkt utrotningshotad. Men företaget Silverålen från Råå utanför Helsingborg har tagit sig runt det problemet genom att odla den själva i bassänger på land och sedan gör de en god rökt ål. Den säljs, bl.a., hos Lisa Elmqvist och Melanders fisk. Hos Quality Caviar Snacks kan man prova ostron och kaviar, ett ostron för 39 kronor eller sex stycken för 159 kronor.
Om man vill ha riktigt kött kan man få svenskt wagyu-kött hos Alpha Wagyu, uppfött utanför Ulricehamn. Man kan även köpa japanska knivar i en annan monter om man behöver redskap att skära köttet med. Crumbler från Fine Foods är ett gott tilltugg till maten. Det är matiga småkakor med ost och chili. Ett annat gott tilltugg till mer kryddig mat som tacos är tortillachips smaksatta med lime och salt från Lantchips.
Det säljs även en hel del böcker om mat och dryck. En rolig bok är den nyutkomna ”Kokbok för bakfulla” av Oscar Ekman. Den kom ut i maj. Han beskriver den som en bok om bakfyllans kulturhistoria, vetenskap och myter. Han fick inspiration till den när några kompisar kom in på att det inte fanns någon bok om just bakfylla, en företeelse som plågat mänskligheten sedan vi upptäckte alkoholen. Men i boken sägs att Ingmar Bergman jobbade som bäst när han reds av bakfyllans demoner. De kanske drev bort hans andra dämoner. Och August Strindberg skrev en av sina första pjäser när han var bakfull. Materialet till boken har han samlat från hela världen i böcker och på nätet.
Som avslutning provade jag en whisky från Finland,Savu Peated Single Malt Whisky från Teerenpeli Distellery & Brewer. Det är första gången jag ens hör talas om en whisky därifrån. Till en början smakar den inte speciellt mycket men sedan exploderar den i rökighet och fruktighet. Den får betyg 4 av 5.
Foto: Magnus Thunberg