Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så kan den digitala rekryteringen av barn och unga till kriminalitet gå till

Rekryteringen av barn och unga till kriminalitet har i stort sett flyttat över från fysiska platser som det lokala torget och skolgården till den digitala världen med sociala medier och krypterade meddelandetjänster.

De kriminella kontaktar barn och unga där de finns, bland annat i vanliga sociala medietjänster som exempelvis TikTok, Instagram och Snapchat. Unga följer och interagerar också med individer som är kopplade mot organiserad brottslighet.

På dessa platser etablerar de kriminella de första kontakterna med barn och unga. Det kan handla om att de börjar följa ditt barn på sociala medier och skickar meddelanden.

På sociala medier kan de kriminella också göra ”reklam” för den kriminella livsstilen genom att visa upp dyra klockor, bilar och andra egendomar. De kan också publicera filmer med våldsamt innehåll för att visa upp sitt våldskapital.

De kriminella använder också sociala medier till att lägga ut kriminella uppdrag till barn och unga. Uppdragen kan exempelvis handla om att transportera vapen, pengar eller narkotika, att skjuta någon eller att spränga en port.

När de kriminella har identifierat barn och unga som är villiga att utföra ett våldsbrott så ombeds barnen i de flesta fall att ladda ner applikationen Signal där de fortsätter konversationen. Andra applikationer som exempelvis Telegram förekommer också.

Unga söker också aktivt upp kanaler och chattar där de kan ta del av aktuella våldsuppdrag.

Algoritmer påverkar exponeringen för kriminellt innehåll

Genom att barn och unga interagerar med och visar intresse för personer och ämnen kopplade till kriminalitet påverkar bakomliggande algoritmer att de i högre grad exponeras mot denna typ av innehåll.

Våldsuppdrag och planering i krypterade meddelandetjänster

Det finns flera krypterade chattapplikationer ute på marknaden med användare världen över, som exempelvis Signal och Telegram. Kriminella använder också dessa applikationer eftersom de innehar funktionalitet som gör att de utan större insyn kan planera brott.  En krypterad applikation är en säker meddelandetjänst som gör att man kan kommunicera utan att andra kan läsa kommunikationen.

I applikationerna, exempelvis Signal, får barnen ofta lämna personlig information samt ta bilder på exempelvis identitetshandlingar som skickas till beställaren. Den personliga informationen efterfrågas ofta av de kriminella för att säkerställa att ungdomen inte backar från uppdraget. Om de gör det sker ofta någon form av utpressning eller annan vedergällning mot ungdomen och ibland även mot anhöriga.

I chattarna planeras brotten och där får barn och unga instruktioner från de kriminella. I chattarna kan de få information om adressen där brottet ska ske, vem som är måltavla, var de kan hämta vapen, sprängmedel eller annat och hur mycket pengar de kommer få för uppdraget.

Håll koll och var nyfiken på barnens digitala liv

Polisen arbetar i de digitala miljöerna och samarbetar med sociala medieföretag för att bland annat kunna ta bort brottsligt innehåll online, men internet är i princip oändligt och det går inte att upptäcka allt.

Polisen behöver hjälp med att identifiera ungdomar som blivit rekryterade eller håller på att rekryteras av kriminella och är på väg att begå ett brott.

Föräldrar, skolpersonal, idrottsledare och andra vuxna med barn och unga i sin närhet bör vara nyfikna på barnens digitala liv, ställa frågor och själva finnas på de digitala plattformarna. Vilka konton följer ditt barn? Vilka chattgrupper är de med i? Har barnet helt plötsligt mycket kontanter eller pengar på kontot? Vilka interagerar barnen med digitalt?

Det är inte ett misslyckande att be om hjälp

Ta hjälp om du upptäcker något som kan tyda på att barnet har kontakt med kriminella eller är på väg att utföra ett brott. Det är inte ett misslyckande att be om hjälp.

Kontakta socialtjänsten i din kommun: https://skr.se/skr/tjanster/kommunerochregioner/kommunerlista.1246.html  Du kan också prata med personal på ditt barns skola.

Stöd som finns i hela Sverige

Bris nationella stödlinje för barn: 116 111

Bris telefon för vuxna på svenska 077 – 150 50 50, engelska och arabiska:

077-448 09 00

Brottsofferjourens stödlinje – för dig som är brottsoffer, vittne

eller anhörig: 116 006 eller brottsofferjouren.se

Föräldralinjen – stödlinje för dig som är orolig för ett barn:

020-85 20 00 eller mind.se

Polisen: anmälan eller tips, telefon 11414 eller polisen.se/tips

Ring 112 vid akuta ärenden.