Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norrköpings världsviolinist i dramatisk nyskrivet verk

Johan Dalene är en av världens mest efterfrågade violinister och gör nu ett nedslag på hemmascenen för att spela Tebogo Monnakgotlas violinkonsert. Nyskriven specialkomponerad musik får sällskap av Haydns symfoni nr 6 Le Matin, Stravinskys Eldfågeln och Ravels La Valse. Torsdagens konsert i De Geerhallen Norrköping leds av engelsk-italienska dirigenten Damian Iorio.

Trollsländornas dramatiska resa över kontinenter
Johan Dalene från Norrköping spelar violinkonserten med det poetiska namnet Globe Skimmer Surfing the Somali Jet av säsongens tonsättare i fokus, Tebogo Monnakgotla. Violinkonserten skrevs för Johan Dalene och uruppfördes våren 2023 med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm.

– Den här konserten handlar om en trollslända, arten Globe Skimmer, som gör en otrolig resa från Indien till Afrika och tillbaka till Indien – en resa som tar flera generationer att genomföra. I musiken kan du höra hur en sådan resa kan vara. Det ska bli roligt att få spela den i Norrköping, säger Johan Dalene.

Trollsländorna är beroende av den somaliska jetströmmen över Indiska oceanen som nu hotas på grund av att ytvattnet värms upp. Konserten är det andra verket i Tebogo Monnakgotlas serie av konserter som har klimatförändringar som tema.

Allt började i Norrköping
Johan Dalene började att spela violin som fyraåring med Päivikki Wirkkala Malmqvist vid Norrköpings Kulturskola. Redan som sjuåring spelade Johan sin första konsert tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. 2018 var Johan Artist in residence hos SON. Den 24-årige violinisten har redan gjort stort intryck på de internationella scenerna. Säsongen 2024–2025 är Johan Dalene Artist in residence hos Royal Philharmonic Orchestra i London.

Haydn, Stravinsky och Ravel
Haydns Symfoni nr 6 med undertiteln Le matin (morgonen) med stråkar, träblås och cembalo inleder konserten följt av den rytmiska Eldfågeln av Stravinsky. Den infallsrika och humoristiska La Valse som får avsluta konserten beskrev Ravel som att man i musiken kan urskilja valsande par i en ofantlig sal med en virvlande folkmassa.

Monnakgotla & Dalene
Norrköpings Symfoniorkester
Torsdag 17 oktober kl 19.00 De Geerhallen Norrköping
Dirigent Damian Iorio
Solist Johan Dalene
Program
Joseph Haydn Symfoni nr 6 D-dur ”Le matin”
Igor Stravinsky Eldfågeln, svit (1919)
Paus
Tebogo Monnakgotla Violinkonsert – Globe Skimmer Surfing the Somali Jet
Maurice Ravel La Valse

Källa: Norrköpings Symfoniorkester (SON)

Bild: Violinisten Johan Dalene fick en konsert skriven av kompositören Tebogo Monnakgotla. Foto: NicklasThegerström