Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ohälsosamma matvanor kan hota Sveriges säkerhet

En alarmerande framtidsprognos från PUSH (PUSH projektleds av Livsmedelsakademin, och drivs i samverkan med Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat och Chalmers.) visar hur ohälsosamma matvanor riskerar att ytterligare öka ohälsan i Sverige, vilket kan medföra att en stor andel av den kommande generationen kommer att vara olämpliga för militärtjänst. Detta är alltså en fråga om både folkhälsa och nationell säkerhet.

Sverige står inför en oroande framtid. Vi äter allt mer mat som innehåller mycket fett, socker och salt (HFSS). En ny prognos visar att vi år 2035 riskerar att se en allt mer utbredd förekomst av livsstilsrelaterade sjukdomar. Exempelvis kommer mer än en av fem vuxna svenskar lida av obesitas (fetma). Prognosen bygger på data över konsumtions- och hälsoutvecklingen de senaste 20 åren från bland annat Folkhälsomyndigheten, och är framtagen för PUSH:s räkning av den meriterade matematikern Helen Johnson, som tidigare varit anställd vid EU-kommissionen och WHO.

– Våra prognoser är verkligen illavarslande. Aldrig tidigare i min karriär har jag sett data som så tydligt och konsekvent pekar i så negativ riktning, säger Helen Johnson på konsultfirman Safinea. Hon poängterar dock att det behövs fler studier för att förstå orsakssambandet bakom den här utvecklingen.

Denna möjliga utveckling kan komma att ha direkta konsekvenser för vår nationella säkerhet. Även om Försvarsmakten i dagsläget kan fylla sina rekryteringskvoter, kan en framtida kris eller krigssituation försvåras betydligt om en växande del av befolkningen inte kan utföra de ofta fysiskt krävande uppgifter som krävs inom militären på grund av kostrelaterad ohälsa.

– Om vi inte agerar nu för att vända trenden ser vi en risk för att kostrelaterad ohälsa kommer påverka antalet lämpliga rekryter till försvaret i framtida situationer av akut kris eller krig, berättar Anna Jörnvi, projektledare i Dietisternas Riksförbund samt mobiliseringsansvarig i PUSH.

– Genom ”Värvningskontoret 2035” vill vi måla upp en alarmerande bild av hur ohälsosamma matvanor kan komma att påverka Sveriges framtid. Det här är inte bara en fråga om individens välmående – det handlar om Sveriges förmåga att försvara sig, avslutar Amanda Allvin, projektledare på Livsmedelsakademin och för PUSH.

Fakta

  • I den undersökta konsumtions- och hälsodatan ses tydliga kopplingar mellan en ökande konsumtion av livsmedel med högt innehåll av fett, socker och salt (HFSS) och ökningen av andelen personer i befolkningen med obesitas. Obesitas är i sin tur starkt förknippat med typ 2-diabetes, högt blodtryck och allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke samt vissa typer av cancer.
  • Idag lider 16 procent av svenskarna av obesitas och 0,5 miljoner svenskar av typ-2 diabetes.
  • Kostnaderna för obesitas uppskattas idag av Folkhälsomyndigheten till 125 miljarder kronor årligen, vilket är lika mycket som Sverige år 2024 investerar i försvaret (ca 2 procent av BNP).

Om PUSH
PUSH är en innovationsplattform som finansieras av Vinnova inom satsningen ”Ett nytt recept för matsystemet”. Vår mission är att år 2035 ska matsystemet främja ett friskt liv för alla. PUSH projektleds av Livsmedelsakademin, och drivs i samverkan med Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat och Chalmers.

Källa: Livsmedelsakademin

Foto: Boopathi Raja123