Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Freeski- och snowboardlandslaget tränar på sparad snö i Kläppen

Helgen den 4–6 oktober gick äntligen startskottet för vintersäsongen 2024/2025. Som de två första landslagen inom Svenska Skidförbundet (SSF) klev Freeskiing Team Sweden och Snowboard Team Sweden på snö på svensk mark – vilket markerar starten på en spännande vinter som bland annat bjuder på VM i mitten av mars.

För andra året i rad har Kläppen sparat snö för att redan i början av oktober kunna öppna en försäsongspark som levererar unika träningsförutsättningar till freeski- och snowboardlandslaget. Öppningshelgen den 4–6 oktober samlade inte bara landslagen, utan freeski- och snowboardentusiaster från hela landet vallfärdade till Kläppen för att få damma av skidorna eller brädan.

– Det var verkligen en succé om man kollade på hur mycket folk som var där. Det kändes som att det var runt hundra personer i backen, det var kul, säger landslagsåkare William Mathisen, Sälens IF.

Den stora uppslutningen under helgen visade på parkens betydelse för hela Parksverige.

– Att Kläppen levererar det här känns smått overkligt. Det är inte bara ett perfekt sätt för landslagsåkarna att komma igång inför vintern utan blir också en mötesplats för hela park-communityn att mötas tidigt, hänga i gäng och åka för allt vad tygen håller, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski.

Första landslaget på svensk snö

Höstparken som är byggd av sparad snö består av raillinjer och en hopplinje och tillsammans med airbaghoppet skapar det perfekta träningsmöjligheter på hemmaplan, redan innan den första snön kommit för att stanna. Efter första årets succé valde Kläppen att spara ännu mer snö, och i kombination med en sommar som bjöd på mindre regn gömde sig stora mängder snö under duken när det väl var dags att bygga upp parken.

– Snön de har sparat har hållit sig mycket bättre. Det var kanske tre gånger så mycket snö känns det som, så de har fått till parken mycket bättre och större, vilket är kul, säger William Mathisen.

Den tidiga säsongsstarten gör inte bara att freeski- och snowboardlanslaget är de två första landslagen inom SSF att kliva på snö på svensk mark, utan även att de har möjligheten att förbereda sig inför den kommande tävlingssäsongen på hemmaplan.

– Det är bra att slippa åka iväg någonstans. Nu ska vi ändå åka iväg nästa vecka men då kommer man inte känna sig lika ovan och förhoppningsvis inte ha lika ont i fötterna, säger landslagsåkaren Oliwer Magnusson, Östersund-Frösö SLK.

Tova Nejne, Klimpfjälls Alpina, håller med om att det är skönt att få värma upp på hemmaplan innan vinterns stora tävlingar väntar.

– Det ger oss ett större försprång och större trygghet till den dagen då vi ska på snöläger eller åka i en ännu större park, så det gör jättemycket att få stå på snö så tidigt, säger hon.

Allt från kids till landslagsåkare samlades för att kickstarta säsongen

Under öppningshelgen samlades allt från kids till landslagsåkare på den sparade snön och shreddade tillsammans. En av helgens höjdpunkter var ”Opening Showdown Railjam” där några av landslagsåkarna agerade domare och deltagarna tävlade om fina priser.

– Jag var med och körde, och några andra i laget var domare. Det var kul att åka med alla barn och även folk som var lite äldre var med och körde, säger Oliwer Magnusson.

Helgen i Kläppen blev en succé och markerade början på en vinter fylld av förväntningar, inte bara för landslagsåkarna utan även för alla snowboard- och freeskientusiaster som fick chansen att dela lift och park med sina förebilder. Förutom railjam arrangerades även autografsignering med åkarna i landslaget, snowboardtest, filmvisning och massa annat för att tillsammans peppa igång vinter.

För landslagen är den sparade snön i Kläppen ett utmärkt sätt att starta vintersäsongen och göra sig redo inför de kommande världscuptävlingarna, som är tillbaka redan den 18–19 oktober i Chur, Schweiz.

Källa: Svenska Skidförbundet

Bild: Kläppen landslaget tränar på snö. Foto: Daniel Bernstål.