Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stärkt stöd till barn och kvinnor som vill hoppa av

Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutions­styrelse och Socialstyrelsen ska utveckla sitt arbete med stöd till avhoppare på flera sätt, enligt ett nytt regeringsuppdrag. Bland annat ska fler barn och kvinnor erbjudas stöd.

Myndigheterna ska också analysera behovet av och föreslå hur en nationell kontaktpunkt för stöd till avhoppare kan utformas. Ett annat utvecklingsområde är ökad samverkan med hälso- och sjukvården, särskilt psykiatrin.

– Vi välkomnar uppdraget, regeringen har fångat de utvecklingsbehov vi själva har identifierat. I vissa delar har vi redan skapat aktiviteter i vår myndighetssamverkan, säger Josefina Gunér, nationell samordnare för Polismyndighetens avhopparsamordning.

Egen motivation

Barn och unga är den svåraste målgruppen, menar hon, eftersom ett avhopp vilar på individens egen motivation till förändring. Den har inte alltid hunnit bli lika starkt förankrad hos barn och unga som hos vuxna som levt ett liv i kriminalitet längre. Men det finns barn som kommer i kontakt med organiserad brottslighet och som vill dra sig ur.

– Vi behöver göra allt vi kan i vårt myndighetsgemensamma arbete för att skapa strukturer för att ytterligare uppmärksamma barn och unga i behov av stöd och skydd. När det gäller kvinnorna ser jag fram emot att vi tillsammans blir ännu bättre på att identifiera och motivera dem till avhopp.

Inga oseriösa aktörer

Myndigheterna ska också enligt det nya regeringsuppdraget göra mer för att undvika att offentliga medel går till oseriösa verksamheter som erbjuder avhopparstöd och som kommunerna handlar upp och avropar.

– Det här uppdraget välkomnar vi särskilt eftersom Polisen är ansvarig för att fördela det statliga stödet till avhoppare. Vi får aldrig spela den organiserade brottsligheten i händerna.

Komplexa ärenden

Att bedöma och handlägga ett avhopparärende är en komplex hantering med många olika perspektiv att ta hänsyn till. Nära samverkan mellan myndigheter är en framgångsfaktor.

– Vi måste alla hjälpas åt att hitta de bästa lösningarna för avhopparen. Polisen, socialtjänsten, SiS, Kriminalvården och seriösa externa utförare ska ha en gemensam plan och jobba aktivt mot målet i varje ärende, säger Josefina Gunér.

Uppdraget ska redovisas till Justitiedepartementet under 2025.

Regeringsuppdrag: Stöd till avhoppare

  • Grovt våld och organiserad brottslighet har blivit ett samhällsproblem. Ju fler som vill lämna den miljön, desto bättre.
  • Stödinsatser för avhoppare är både återfallsförebyggande för individen och en del av samhällets brottsförebyggande arbete.
  • En avhoppare är en individ som har valt att lämna organiserad brottslighet och som bedöms vara i behov av samhällets stöd och skydd för att fullfölja detta. Definitionen är gemensam för Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen.
  • Det finns ingen åldersgräns, även barn kan vara avhoppare.
  • I begreppet organiserad brottslighet ingår olika former av kriminella miljöer, såsom gängkriminalitet, våldsbejakande extremistiska miljöer och hedersrelaterade miljöer.