Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dramaten& Regiassistenterna

 

Foto: Roger Stenberg

 

Sex olika inslag regisserade av Dramatens regiassistenter, de som till vardags verkar i det fördolda, men som kanske utgör morgondagens Dramaten i form av dramatiker, regissörer och producenter. Hösten 2009 startades projektet Regiklubben för Dramatens regiassistenter. Regiklubben ses en gång i veckan under ledning av Staffan Roos för att diskutera text- och regiarbetet i synnerhet och Dramaten och dess historia i allmänhet. Föreställningen är ett resultat av höstens arbete.
Jenny, Jacky & Lesli (dokumentärfilm)
Jacky kan inte bo med sin mamma eftersom hennes mamma slår henne. Helst vill hon vara med sin pojkvän, men det är förbjudet på ungdomshemmet där hon bor. Jenny har ingen familj alls, säger hon. Hon drömmer om att studera medicin men har svårt att tro på sig själv. När Lesli var 12 blev hon gravid. Efter att ha rymt hemifrån försöker hon åter vara den dotter som föräldrarna vill att hon ska vara och ta sitt ansvar som mamma. Jenny, Jacky och Lesli – är en film om att hoppas och orka ända fram trots en tuff och våldsam bakgrund. Vi får se en kort bit er ur dokumentärfilmen Jenny Jacky & Lesli (originaltitel: NOSOTRAS).
Regi och manus: Shari Sabel Strandmark.

Underverket av Christian Lollike, översättning av Annika Silkenberg
”Flygplanen som dundrade in i World Trade Center den 11 september 2001 är det största och mest ultimata konstverket någonsin”. Så uttalade sig den världsberömde kompositören KarlHeinz Stockhausen i samband med terrorattacken mot New York. Dramatikern Christian Lollike tog fasta på uttrycket och skrev pjäsen Underverket som fyra år senare hade premiär på Odsherred Teater.

Vad är konst? Vad är tro? Och hur ska man leva? I Underverket får vi träffa en samling karaktärer som diskuterar samtida världskatastrofer som vore de konstverk. Terrorattacker, folkmord och svältkatastrofer tycks ha närmare till föreställningen om vad konst ska vara en konsten själv. Och kanske är det bara katastrofer som kan få en människa att känna något som är helt äkta och sant?
Scenen som spelas i kvällens föreställning är en smygtitt från ett längre arbete.
Regi och textbearbetning: Johanna Lazcano
Medverkande: Minna Treutiger och Andrea Edwards

Hur privat får man bli?
En ömsint illustration över saker och ting som går sönder i oss när vi har för höga ambitioner och försöker göra mer än vi förmår. Scenen ingick ursprungligen i revyföreställningen Blandsaft & Lakritsglass som spelades på Mariestads teater sommaren 2008.
Regi: Niklas Möller
Medverkande: Victor Morell och Simon Swahnström.

Den svåra stunden 1 av Pär Lagerkvist
Två män möts i vad som verkar vara en tunnel. Den ene är puckelryggig och den andre en stiligare man. Den senare har varit med om en hemsk olycka. De två har något gemensamt men var befinner de sig, varför möts de just här och vilket förhållande har de egentligen till varandra? Den svåra stunden handlar om viljan att vilja leva, men går det till vilket pris som helst? Pjäsen är del 1 av 3 och tillhör Lagerkvists tidiga verk. Den skrevs 1918.
Regi: Klara Steiner
Medverkande: Tomas Åhnstrand och Tommy Andersson

Starlet av Mikael Berg
Starlet handlar om ”Idol”-glamourens baksida. Vi får möta Lena. En ung, smart och charmig tjej. Men i skolan går det inget vidare och hon hoppar av i förtid. Hon har ju inte tid i alla fall. Hon ska ju jobba med TV. Bli känd och beundrad. Nån som alla pratar om.
Regi: Mikael Berg
Medverkande: Hanna Widinghoff

Desperados av Fida Dahlberg
I en värld där yta värderas allt högre, går det att veta vem man verkligen är? Går det att finna äkta kärlek och kan man älska sig själv bortom ytan?
Om förmågan och oförmågan att älska. Om vänskap, när man som mest behöver den.
Regi: Frida Dahlberg
Medverkande: Emma Broomé och Frida Dahlberg

30 mars kl 19.00–20.30, Lejonkulan
31 mars kl 19.00–20.30, Lejonkulan

Dramaten& är en ny rubrik för musik och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, debatter och scenkonst.

Källa: Dramaten