Fler bostadsägare väljer rörligt bolån. I augusti var andelen bolån med rörlig ränta 69 procent, visar ny statistik från SCB. Det var sex år sedan andelen bolån med rörlig ränta var så hög senast.
Det är framför allt avtal med bindningstider på mellan 2 och 3 år som minskar till förmån för rörligt.
– I maj 2022 ökade andelen bolån med rörlig ränta för första gången sedan september 2018. Ökningen har därefter fortsatt varje månad, säger Tove Åkerrén Ögren, nationalekonom på SCB.
Beroende på ränteläget har hushåll med lån på sina bostäder valt olika vägar när de tecknat nya bolåneavtal under de senaste åren.
Bindningstider för hushållens bolån, utestående avtal, andel i procent
I april 2021 nådde andelen bundna bolån över 50 procent. I februari 2023 förändrades situationen och andelen som hade rörlig ränta ökade igen till över 50 procent.
I augusti i år hade 69 procent av bolånen rörlig ränta. Senast så många valde rörligt bolån var 2018.
De flesta valde rörligt
I maj förra året var samtliga räntor med bindningstid lägre än de rörliga. Det förhållandet gällde under hela fjolåret, bortsett från september 2023.
– För hushåll som omförhandlade eller tecknade nya bolåneavtal efter maj 2023 uppstod dilemmat att binda på en relativt hög nivå men ändå till lägre ränta än den rörliga. Nu visar det sig att de flesta ändå valde rörligt, säger Andreas Rasku, nationalekonom på SCB.
Snitträntor för nya bolåneavtal, i procent
Statistiken visar att svenska hushåll nu har bolån från banker, bostadsinstitut och andra monetära finansinstitut på ungefär 4 100 miljarder kronor.
Fakta: Om finansmarknadsstatistiken
I finansmarknadsstatistiken redovisas den genomsnittliga räntan på nya avtal för utlåning till hushållen. Lån till hushåll delas in i bostadslån, konsumtionslån och övriga lån.
Bostadslån är lån från monetära finansinstitut till hushåll som tagits med säkerhet i bostad (småhus, äganderätt eller bostadsrätt). I Sverige samlas inte uppgifter om ändamål på lån, de uppskattas utifrån lånens säkerhet. Det innebär till exempel att blancolån som tas för bostadsköp inte ingår i statistiken.
Nya avtal avser avtal som ingåtts under den aktuella månaden. Syftet med att föra räntestatistik på nya låneavtal är att mäta prisbildningen på in- och utlåning under en specifik period.
Här ingår alla finansiella avtal där villkor som påverkar räntan på in- eller utlåning för första gången bestäms. Dessutom ingår omförhandlingar av existerande lån och flytt av lån. Förändringar i rörlig ränta (automatiska justeringar) betraktas inte som nya avtal.
Källa: SCB
Foto: Anna Alexander Olsson