Ekobrottsmyndigheten (EBM) genomförde under tisdagen den 24 september ett tillslag på flera platser i Stockholm och Lettland där åtta personer greps misstänkta för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott. Brottsupplägget rör ett stort antal bolag som bland annat har använts för att avlöna svart arbetskraft i byggbranschen. Verksamheten misstänks ha omsatt nära en halv miljard kronor under tre år.
De misstänkta greps på fem olika platser i södra Stockholm samt i Lettland. Tillslaget koordinerades och genomfördes av poliser och ekobrottsutredare vid Ekobrottsmyndigheten. Vid tillslaget biträdde även personal från Nationella insatsstyrkan vid Polismyndigheten.
– Insatsen har gått enligt plan och åtta misstänkta personer har frihetsberövats. De kommer nu att höras innan vi tar ställning i häktningsfrågan, säger Sanna Nesser, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm.
Näringspenningtvätten misstänks ha pågått sedan 2021. Den brottsliga verksamheten har varit omfattande och välorganiserad. Upplägget har bestått i att mot ersättning möjliggöra för ett stort antal ”kundbolag” att frigöra pengar till bland annat svart arbetskraft genom att kundbolagen betalat osanna fakturor till olika fakturaskrivande bolag som kontrollerats av de misstänkta. Sammanlagt har de olika fakturaskrivande bolagen mottagit cirka en halv miljard kronor.
– Det här är systemhotande och samhällsskadlig verksamhet som pågått under många år. Utöver att mångmiljonbelopp undandras i skatt, snedvrider det konkurrensen inom framförallt byggbranschen och möjliggör för oseriösa bolag att använda sig av byggarbetare utan att ta det arbetsgivaransvar som följer med att ha egna anställda, säger Sanna Nesser.
De fakturaskrivande bolagen har använts enbart i syfte att ta emot betalningar för osanna fakturor. Pengarna har använts till bland annat inköp av bilar som sedan exporterats och sålts utomlands. De misstänkta har därefter hanterat pengar från bilexporten genom att bland annat återföra kontanter till företrädare för de bolag som beställt och betalat osanna fakturor.
Förundersökningen inleddes vid EBM efter anmälan från Skatteverket.
I samband med tillslaget genomfördes flera husrannsakningar i bland annat bostäder och företagslokaler för att säkra bevisning.
– Vi har gjort omfattande beslag vid insatsen som vi nu kommer att gå igenom och analysera. Det rör handlingar, datorer, telefoner och annat material. Även kontotillgodohavanden har säkrats, kontanter, bilar och andra värdeföremål har tagits i beslag, säger Susanna Olofsson, utredningsledare i ärendet.
Källa: Ekobrottsmyndigheten