Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bostadsköpare drömmer om villalivet

Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel ”Bostadsutsikten” är det villor som just nu är mest efterfrågade på bostadsmarknaden. Närmare 74% av fastighetsmäklarna anger att det är störst köpintresse för villor.

Svensk Fastighetsförmedlings mäklare fick frågan ”Vilken bostadstyp finns det störst köpintresse för nu – villor, lägenhet eller fritidshus?” Resultatet visar tydligt att det är villor som är i topp. Enligt Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, tyder detta på att många som är i behov av att byta till större bostad inte kan eller vill vänta längre utan behöver gå vidare utifrån förändrade familjesituationer eller så vill man nu realisera sina pausade bostadsdrömmar.

– Vi ser att genomförda och kommande räntesänkningar redan har bidragit till en ökad aktivitet på bostadsmarknaden men fortfarande har inte antalet genomförda affärer ökat lika mycket som intresset, men ökningen är tydligast på villasidan, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Villamarknaden har fått fart efter sommaren med både ett stort utbud samtidigt som vi ser en stark ökning i antal sålda villor. Det är fler spekulanter på visningarna och både säljare och köpare börjar förstå att marknaden har stabiliserats och att vi inte kommer se några dramatiska förändringar den kommande tiden, menar Erik Wikander.

– Många av våra mäklare upplever att nya objekt på marknaden säljs snabbare än vad de har gjort de senaste två åren, men det finns samtidigt en stor backlogg att ta hand om, mest troligt kommer marknaden gradvis komma i balans under hösten, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Enligt Bostadsutsikten är marknaden för lägenheter inte alls lika het just nu, där endast omkring 7% av fastighetsmäklarna anser dem ha störst köpintresse, samtidigt som fritidshus enligt mäklarna är något mer populärt (13%). Enligt Erik Wikander ser detta så klart olika ut beroende på vart i landet man befinner sig, men detta återspeglar sig också i Svensk Mäklarstatistiks försäljningssiffror för augusti, där villor uppvisar störst procentuell ökning av antal affärer.

Något som mäklarna också har märkt av efter sommaren är en ökad medvetenhet hos köpare när det gäller hållbarhet och ekonomi.

– Vi har märkt att köpare lägger större vikt kring hållbarhet, hus med solceller eller andra moderna och effektiva energikällor tenderar att premieras vid budgivningar. Vi ser också när det kommer till lägenheter att köpare är mer insatta i föreningens ekonomi och många gånger räknar en god ekonomi som en förutsättning för ett köp, något som inte alls lades särskilt stor vikt vid tidigare, avslutar Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Om Bostadsutsikten

Bostadsutsikten är Svensk Fastighetsförmedlingen egen mäklarpanel. Det är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Svensk Fastighetsförmedlings drygt 800 mäklare runt om i landet. Enkäten genomfördes i i september 2024.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Foto: Svensk Fastighetsförmedling