Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Krypterad kommunikationstjänst har slagits ut i en internationell polisoperation

Svensk polis har i en internationell polisoperation tillsammans med Europol, Eurojust och rättsvårdande myndigheter i åtta länder slagit ut en krypterad kommunikationstjänst som möjliggjort grov organiserad brottslighet.

Den krypterade kommunikationstjänsten, som heter Ghost ECC, har haft tusentals användare världen över och använts av kriminella för att bedriva bland annat narkotikahandel, penningtvätt och grova våldsbrott.

Kommunikationstjänsten har varit populär bland kriminella med kopplingar mot den grovt organiserade brottsligheten i Sverige, bland annat på grund av dess avancerade säkerhetsfunktioner.

Svensk polis var tidig med att identifiera att Ghost ECC användes av grovt kriminella för att planera och organisera grova brott. Under 2020 påbörjade Polismyndigheten ett kartläggningsarbete av Ghost ECC-plattformen där svensk polis bland annat lyckades lokalisera en av de servrar som hanterade Ghost ECC-data.

Polisarbetet fortsatte under 2021 när ett samarbete med internationella partners inleddes där kartläggningsarbetet av kommunikationstjänsten fortsatte. Syftet med kartläggningen var att få klarhet i huruvida Ghost ECC uteslutande användes i kriminella syften. Kartläggningen visade att Ghost ECC användes av i princip samma kriminella individer som tidigare använt liknande krypterade kommunikationstjänster som Encrochat och Sky ECC.

I mars 2022 ansökte Frankrike tillsammans med Sverige om att inleda en Operational Taskforce (OTF) vilket Europol godkände samma månad, varpå fler länder anslöt till polisoperationen.

– Genom polisoperationen har vi med gemensam polisiär kraft kunnat förhindra grova våldsbrott, beslagtagit vapen och stora summor pengar i flera länder. Svensk polis har genom den här polisoperationen och det underrättelsearbete vi bedrivit starkt bidragit till den globala brottsbekämpningen, säger Ted Esplund, poliskommissarie vid nationella operativa avdelningen, Noa.

Inga svenska användare eller andra individer i Sverige med koppling mot kommunikationstjänsten har gripits under operationsfasen.

– Vi har en god uppfattning om vilka svenska individer som både använt sig av, salufört och administrerat plattformen. Juridiskt har vi varit begränsade att ta del av all information i detta skede men nu tar utredningsarbetet vid och svensk polis kommer kunna ta del av andra länders förundersökningsmaterial, säger Ted Esplund.

Fakta om Ghost ECC

Ghost ECC är en krypterad kommunikationstjänst för överföring av text, bild, ljud och video. Tjänsten har distribuerats via GhostChatGlobal vilka har haft administratörer och återförsäljare i flertalet länder, däribland Sverige.

Tjänsten har fungerat med Android-telefoner och inneburit ett extra lager av säkerhet med funktionalitet som självförstörande meddelanden, röstkryptering, fjärradering av data, anonyma gruppchattar och paniklösenord som raderar data.

Sett till funktionalitet och distribution har Ghost ECC liknat andra krypterade kommunikationstjänster som exempelvis Sky ECC.

Tjänsten har sålts genom månadsbaserade prenumerationer.