Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hjälp polisen att upptäcka brott i nära relation

Att minska våld mot barn och mäns grova våld mot kvinnor är ett av polisens fokusområden. I region Mitt samlar polisen detta arbete under namnet Gryning. Det krävs dock mer än polisens insatser – nämligen tips och vittnesmål.

Polisens arbete med särskilt utsatta brottsoffer inkluderar många olika typer av brott och våldet kan se väldigt olika ut. Det grova våldet inkluderar bland annat grov misshandel, våldtäkt, kvinnofridskränkning, mordförsök och mord.

Psykisk misshandel däremot kan vara mycket mer subtilt. Det kan handla om hot, manipulation eller förolämpningar.

– Psykiskt våld är inte lika uppenbart för utomstående som fysisk misshandel. Det är lättare att tolka blåmärken än att upptäcka våld som yttrar sig genom kontrollerande beteende, skrämsel eller förnedrande kommentarer. Det är därför det är så viktigt att vi alla är observanta och reagerar när vi får en känsla av att något inte står rätt till, förklarar Catarina Bowall, polisområdeschef i Gävleborg och brottsområdesansvarig för särskilt utsatta brottsoffer i polisregion Mitt.

Tips till dig som misstänker brott

Vad kan du då göra om du misstänker att någon i din närhet, till exempel en släkting, vän eller granne utsätts för våld? Dokumentera, anteckna det du hör eller ser, gärna med datum och klockslag. Spara sms-konversationer. Och du som utsätts för våld, få dina skador dokumenterade och spara eventuella hot som du får på telefonsvararen, via mejl eller på annat sätt.

– I vissa fall är det tack vare vittnesmål som polisen får kännedom om eventuella brott i nära relation. Vidare i utredningen kan vittnesmål vara avgörande för att lägga pusslet och komma närmare sanningen.  Därför är det viktigt att vi alla som vänner, kollegor, bekanta, grannar eller släktingar inte tittar bort. Våldsutsatta har ofta svårt att ta sig ur en destruktiv relation. Vi måste bli bättre på att hjälpa varandra och framför allt måste vi våga fråga, säger Catarina Bowall.

Hör av dig till polisen

Blir du slagen eller hotad av någon som står dig nära eller misstänker du att någon i din närhet, till exempel en vän eller en granne, utsätts för fysiskt eller psykiskt våld? Tveka inte att anmäla till polisen via 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Ring 112 om brottet händer nu eller om polisen behövs på plats snabbt.

Om Gryning

Polisregion Mitts arbete med särskilt utsatta brottsoffer samlas under namnet Gryning. Strategi Gryning startades 2021 i syfte att rädda liv, minska våld, skapa trygghet och lagföra fler gärningsmän. Det senaste året har fokus legat på att identifiera högriskpersoner. Det har också genomförts fridsinsatser i samband med storhelger där polisen arbetat brottsförebyggande och informerat om våld i nära relation samt hur man gör för att få hjälp eller för att anmäla brott.