Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler hastighetskontroller i hela landet

Mellan 16 och 22 september genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på hastighet. Vill du bidra till färre dödsfall och allvarligt skadade i vägtrafikmiljön så följ skyltad hastighet.

Mellan januari och juli i år omkom totalt 125 personer i vägtrafikolyckor. Nu genomför polisen återigen en nationell trafikvecka där fokus kommer att ligga på vägar med hastighetsbegränsningar från 70 km/h och uppåt. Dessa vägar är överrepresenterade i olycksstatistiken när det gäller dödsolyckor på svenska vägar.

– Många underskattar skillnaden som några få km/h kan ha för utgången av en olycka.  Våra bilar är inte så säkra som man kan tro, i en frontalkollision är risken stor att dödas om man kör fortare än 80 km/h. Därför har vi denna vecka valt att fokusera våra kontroller på sträckor med lite högre hastigheter, till exempel landsvägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Också Trafikverket vittnar om att hastigheten har en avgörande betydelse för utgången av en kollision.

– Vi mäter trafikanters attityder, acceptans och beteenden kring trafiksäkerhetsfrågor, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket. I år svarade över hälften att de kör över skyltad hastighet på motorväg och på landsväg. Om alla höll hastigheten skulle cirka 50 liv om året sparas. Så rätt hastighet räddar liv, säger Maria Krafft.

Polisens insatsveckor i trafiken har visat sig vara ett effektivt sätt att få trafikanter att sänka hastigheten, vilket också är anledningen till att polisen berättar om insatserna i förväg.

– Att vi informerar i förväg om fler hastighetskontroller kan verka märkligt men faktum är att det också ger resultat. Människor följer i större utsträckning hastighetsbegränsningarna under våra insatsveckor, vilket också syns på olycksstatistiken. Vårt yttersta mål är alltid att rädda liv, inte att bötfälla så många som möjligt, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

De extra hastighetskontrollerna genomförs i hela landet i målade och civila polisbilar samt på motorcyklar, både synligt med laserinstrument vid vägkanten och dolt med genomsnittshastighetsmätare.

Om polisens trafikveckor

Den nationella trafikveckan med fokus på hastighet är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år. Under de andra veckorna ligger fokus på bland annat nykterhet, brott på väg och yrkestrafik. Syftet med veckorna är att kraftsamla resurser och göra samstämmiga kontroller i hela EU. Självklart arbetar polisen i trafikmiljön alla andra veckor på året också.

Källa: Polisen

Foto: Frank Schulenburg