Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Karlstads kommun – Sveriges bästa cykelstad 2024

Karlstads kommun har utsett till årets bästa cykelstad i Kommunvelometern som drivs av Cykelfrämjandet. Kommunvelometern är en benchmarking-studie som mäter och jämför kommunernas insatser för cykling.

Syftet med Kommunvelometern är att kunna jämföra nuläget i en kommun gentemot andra kommuner, se förändringar över tid samt belysa områden där det finns potential för förbättringar. I år har 51 kommer deltagit och Karlstads kommun får 77 poäng av 90 möjliga. Inom infrastruktur, information- och marknadsföring och organisatoriska åtgärder får kommunen full pott, 10 poäng av 10 möjliga. Förbättringspotentialen ligger framförallt i att specificera uttalade mål för ökad cykling.

– Att få fler att cykla är en nyckel i att ställa om Karlstad till att bli en fossilfri kommun. Under många år har vi satsat både på att utveckla cykelvägar och på att med mjuka åtgärder få fler att välja att cykla. Det är fantastiskt roligt att vi hamnar så högt i rankingen som cykelkommun, säger Monika Bubholz (MP), ordförande, teknik- och fastighetsnämnden.

Arbetar för att få fler att cykla

Karlstads kommun satsar medvetet på att få fler att cykla genom till exempel Testcyklisterna, Cykelvänlig arbetsplats och Vintertramparna som drivs av miljöförvaltningen.

– På miljöförvaltningen jobbar vi med flera olika beteendefrämjande åtgärder. Just prova på kampanjer har visat sig framgångsrikt för att få en större grupp vanebilister att byta till cykelpendling. Det är också något som vi vill satsa mer på framåt genom att rikta oss mot större arbetsplatser eller områden som får förbättrad cykelinfrastuktur, säger Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande, miljönämnden.

Källa: Karlstads kommun

Foto: Karlstads kommun