Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Danska havsvindsparkerna Vesterhav Syd och Vesterhav Nord invigda

Danmarks klimatminister Magnus Heunicke, chefen för Vattenfalls vindverksamhet Helene Biström och landschefen för Vattenfall Danmark Anne Mette Traberg, invigde idag vindkraftsparkerna Vesterhav Syd och Vesterhav Nord. Tillsammans väntas de producera 1,5 TWh fossilfri el per år, motsvarande årsförbrukningen hos 350 000 danska hushåll.  

De två, nästan identiska vindkraftsparkerna, är belägna utanför den danska västkusten och består av 41 turbiner, vardera med en kapacitet om 8,4 MW. Båda parkerna ligger helt och hållet inom danskt vatten och vindkraftverken är placerade mellan 5,5 och 10 kilometer från stranden.

”Vi är glada över att välkomna Vesterhav Nord och Vesterhav Syd till vår havsbaserade vindportfölj. Genom att investera i ytterligare havsbaserad kapacitet har vi en påtaglig inverkan på Danmarks energioberoende, samtidigt som vi gynnar lokalsamhället. Vesterhav-projekten kommer också att bidra till att balansera det danska elsystemet som helhet. Dessa nya vindkraftsparker stärker vårt engagemang för att leverera fossilfri energi och driva på övergången mot en fossilfri framtid”, säger Helene Biström, chef för affärsområde Wind på Vattenfall.

”Öppnandet av dessa två vindkraftsparker stärker Vattenfalls närvaro i Danmark och ökar vår totala vindkraftskapacitet till havs till 1,5 GW. Detta återspeglar vårt pågående engagemang för vindkraftsindustrin till havs i Danmark och i hela Europa. Vesterhav Nord och Vesterhav Syd gör också en positiv skillnad i lokalsamhället genom att skapa jobb och stödja den regionala ekonomin. Vi är mycket nöjda med vad vi har åstadkommit, tillsammans med våra leverantörer och den regionala förvaltningen”, säger Anne Mette Traberg, landschef för Vattenfall Danmark.

Fakta om Vesterhav Syd och Vesterhav Nord:

  • Total installerad effekt om 344 MW: 168 MW vid Vesterhav Syd och 176 MW vid Vesterhav Nord.
  • Förväntad årlig produktion av 1,5 TWh fossilfri el, motsvarande årsförbrukningen hos 350 000 danska hushåll, enligt Danska Energimyndigheten.
  • De två vindkraftsparkerna består av 20 respektive 21 turbiner, vardera med en kapacitet om 8,4 MW.
  • Varje turbin är 100 meter hög och varje turbinblad är 81,4 meter långt.
  • Drift och service kommer att ske från Vattenfalls anläggning i Hvide Sande.

Källa: Vattenfall

Foto: Vattenfall