Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fredag den trettonde är ingen otursdag enligt Folksam

En till tre gånger varje år inträffar fredag den trettonde. Folksam har gått igenom skador som inträffat de 10 senaste åren på fredagar som infaller just den 13:e i månaden. Folksam kan tvärtemot skrönan hävda att det inte alls är någon otursdag jämfört med övriga fredagar, i själva verket minskar antalet skador inom samtliga områden som Folksam tittat närmare på.

Folksam har gått igenom cirka 3 miljoner skador som anmälts inom ramen för sin allrisk (drulle)-, bil- och personförsäkring. Generellt sett ökar antalet skadeanmälningar fredag till söndag då människor oftast är mer aktiva under helgen. Men statistiken visar att antalet skador som inträffar just på fredag den trettonde faktiskt är lägre än andra fredagar. Allrisk- eller drulleskador minskar med närmare 12 procent, personskador med 6 procent och personbil med cirka 4 procent.

– Den gamla skrönan om fredag den trettonde, att det skulle vara en riktig otursdag, det kan vi nog lägga bakom oss. Vi är helt enkelt inte mer otursförföljda fredag den trettonde. I själva verket är det helt tvärtom, de skador som anmälts till Folksam fredag den trettonde senaste decenniet har faktiskt minskat. Det är möjligt att vi för säkerhets skull är lite extra försiktiga och skrockfulla just den dagen, säger Erika Olsson, skadeförebyggare på Folksam.

Några av de vanligaste oturshändelser som Folksams kunder råkar ut för är att mobiltelefoner tappas i marken, tappas bort eller glöms kvar någonstans – även de händelserna minskar fredag den trettonde. Den vanligaste oturshändelsen vid personbilsskador är stenskott. Andra lite mer ovanliga olyckor kan vara allt från att man råkar tvätta bilnycklarna, köra i väg med motorvärmarsladden i eller att man glömmer bort takboxen och det plötsligt tar tvärstopp när man kör in i garaget.

– Sett ur ett hållbarhetsperspektiv så är den bästa skadan den som aldrig inträffar. Vi tenderar att vara lite extra försiktiga fredag den trettonde, så att vi snarare undviker eller förebygger skador mer än att råka ut för dem extra mycket. Det är kanske dags att vi helt enkelt börjar kalla fredag den trettonde för skadeförebyggardagen i stället, avslutar Erika Olsson.

Vanligaste skador inom respektive område:

Allrisk (drulle):
1 Tappad mobiltelefon
2 Stöld eller förlust av mobiltelefon
3 Vattenskadad mobiltelefon

Personbil:
1 Glasskador – stenskott
2 Krock med annat fordon
3 Motorhaveri

Personskador:
1 Benbrott/spricka
2 Sårskador
3 Kontusionsskador (skador av stöt eller slag)
Källa: Folksam

Foto: 01x07x2022000