Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iakttagelser av vinst och förlust

I Åbo Svenska Teaters uppsättning Förlorarna möts två till synes olika världar, sport och teater, samt deras likheter och olikheter. Det handlar om vinster och förluster.  Förväntningar och besvikelser. Och om laganda. 

Samhället ställer ständiga krav på oss att prestera som vinnare. Med avstamp i handbollen, som var regissör Hallveig Eiríkdottírs hela liv i tolv års tid, undersöker hon tillsammans med arbetsgruppen bland annat varför det känns så svårt att förlora och varför en förlust kan framkalla skam. Hur ska vi handskas med förluster?
– Idrotten synliggör starkt alla samhällets hierarkier och att stöta på motgångar var något jag ville undersöka konstnärligt, säger Hallveig Kristin Eiríksdottír.

Att underkasta sig regler är en förutsättning för såväl idrotten som teatern. För att kunna leva, spela, leka eller skapa tillsammans behövs gemensamma regler. I processen att skapa föreställningen Förlorarna har man inte utgått från ett färdigt manus utan istället har alla i arbetsgruppen bidragit med sina egna minnen, tankar och erfarenheter. Tillsammans har de intervjuat handbollsspelare, tränare och föräldrar till spelare, lyssnat till föreläsningar, läst texter,diskuterat, spelat handboll och improviserat. Resultatet är en föreställning kryddad med passion, svett och mockarutor.

Om estetiken

Scenen förvandlas till en spelplan där den hårda idrottsläktaren möter teatersalongens mjuka sammetsstolar, den glittrande takkronan och de gyllene dekorationerna. Blinkande lysrör à la skolans gympasal, rytmiskt studsande bollar och den kännspaka ljudvärlden från idrottsevenemang har var sin avgörande roll i (skåde)spelet.

– I idrotten mäts lyckanden och misslyckanden i resultat. Konsten är inte på samma sätt mätbar trots tydliga målsättningar. Att lyckas relaterar till känslor, tycke och smak; man kan älska eller hata, och ingendera är fel,  säger teaterchef Kira-Emmi Pohtokari.

– Det kan uppstå en stunds förvirring kring vilka spelregler som gäller när idrott möter teater. Förhoppningen är att publiken får en helgjuten upplevelse kring temat vinna och förlora och om de förväntningar vi lägger på oss själva och på livets spel, avslutar Pohtokari.

Förlorarna kommer till premiär på torsdag 19.9 kl 18.30 på Stora scenen.

Källa: Åbo Svenska Teater

Foto: Åbo Svenska Teater