Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu samlas hösttranorna vid Hornborgasjön

Fler tranor flyttar söderut i september. I förra veckan räknades närmare 10 000 tranor in vid Hornborgasjön. Den högsta siffran så här långt i höst. Nu startar också Trankvällar vid Trandansen. Ett sätt att få fler att upptäcka hösttranorna.

Välkommen på guidad tur vid infocenter Trandansen

― Många vill se hösttranorna så här års men nu syns de framförallt på kvällarna när de flyger in till Hornborgasjön för att sova. Trandansen är en bra plats att se dem ifrån. Därför kommer vi nu att ha trankvällar vid Trandansen, säger Malin Herin, naturumföreståndare på naturum Hornborgasjön.

Under tre onsdagskvällar i september kommer Infocenter Trandansen öppna upp portarna för att visa hösttranorna. Den 11, 18 och 25 september mellan kl 18-20 visar Falbygdens fågelklubb upp tranor i kikare och berättar mer.

― Att se när flockarna av tranor flyger in till Hornborgasjön i skymningen är en vacker upplevelse, säger Malin Herin.

Aktiviteter även på naturum Hornborgasjön

Även vid naturum Hornborgasjön på Fågeludden kan besökarna lära sig mer om tranor. Där väntar dockteater med tranan Tara för barn och tranguidningar för vuxna under fredagar, lördagar och söndagar.

― Vid Fågeludden syns inte tranorna under dagarna men aktiviteterna hos oss är ett bra sätt att lära sig mer och få tips innan besöket vid Trandansen. Vi berättar mer om allt från hur folktron förr beskrev tranorna till varför tranorna gillar att samlas just här, säger Malin Herin.

Ingen av guidningarna under dagen kräver anmälan. Aktiviteterna är också gratis.

Tre fakta om hösttranorna vid Hornborgasjön

  • Mer skygga på hösten
    Tranorna är mer tillbakadragna på hösten eftersom de nu flyttar med sina ungar. De får inte heller någon mat nu och är därför utspridda i landskapet runt Hornborgasjön.
  • Räknas två gånger i veckan
    Under de höstveckor det finns tranor vid Hornborgasjön räknar Hornborgasjöns fältstation tranorna på måndagar och torsdagar. Resultatet från räkningarna går att se på hornborga.com
  • Flyttar till Spanien
    En stor del av tranorna som har häckat i Sverige flyttar till Spanien och ett område som heter Extremadura under vintern.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Foto: Josefin Nilsson, Länsstyrelsen