Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polisen och Försvarsmakten stöttar ukrainska poliser och tjänstehundar

Ammunition- och minsök samt hundsjukvård i strid var i fokus när polisen och Försvarsmakten tillsammans höll i en utbildning för den ukrainska polisens hundverksamhet.

Kriget i Ukraina orsakar stora utmaningar för den ukrainska polisen, med arbetsuppgifter vid fronten som kräver förmågan att med tjänstehundar söka efter explosiva föremål och att kunna skydda såväl hundförare som hund.

Tjänstehundarna i Ukraina är en samhällskritisk funktion och kan rädda både civila och militära liv genom att lokalisera minor och farlig ammunition.

Ett flertal chefer för den ukrainska polisens hundverksamhet besökte nyligen svensk polis för andra året i rad. Efter förra årets fokus på liksök var det här besöket inriktat på sök av explosiva föremål dolt under mark, vapen-/ammunitionssök i till exempel fordon och akutsjukvård för skadade hundar.

Under två veckor har Polismyndigheten och Försvarsmakten hållit förevisningar, övningar och workshops med ukrainska kollegor.

– Försvarsmaktens Hundtjänstenhet fick en förfrågan om att stötta Polismyndigheten med att utbilda ukrainska poliser i ammunition- och minsök samt hundsjukvård i strid. För oss var det självklart att ställa upp, säger Niclas Magnusson, chef på Luftstridsskolans som Försvarsmaktens Hundtjänstenhet tillhör.

Försvarsmaktens och Polismyndighetens långvariga samarbete inom en rad olika områden möjliggör stödet till Ukraina.

– Vi drar liksom polisen viktiga lärdomar i uppbyggnaden av det svenska totalförsvaret och Luftstridsskolan är stolta över att bidra med stöd till Ukraina för att de ska kunna försvara sitt land mot det ryska angreppet, säger Niclas Magnusson.

– Svensk polis prioriterar ett direkt stöd till den ukrainska polisen. Vi är dedikerade att fortsätta med det stödet tillsammans med Försvarsmakten, säger kommissarie Kristoffer Mueller, sektionschef vid utlandssektionen på polisens nationella operativa avdelning.

Anna Bystrytska, Police Major från den ukrainska polisens internationella enhet, var väldigt nöjd och tacksam efter utbildningen:

– We are very happy of this cooperation and we have learned many new things to bring back to our K9-handlers. We are very grateful for all that you are doing for us.*

*svensk översättning: – Vi är så glada över det här samarbetet och vi har lärt oss många nya saker att ta med oss hem till våra hundförare. Vi är så tacksamma för allt som ni gör för oss.

Försvarsmaktens Hundtjänstenhet

Försvarsmaktens Hundtjänstenhet har experter inom sökhundsverksamhet och inom hundsjukvård. Sverige är internationellt känd för att ha en professionell hundtjänstverksamhet och Försvarsmaktens Hundtjänstenhet genomför även andra internationella tjänstehundutbildningar inom ramen för Nato.