Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordstort och rekordungt Ramboll Stockholm Halvmarathon väntar

På lördag är det dags! Då avgörs den 23:e upplagan av Ramboll Stockholm Halvmarathon. Med första start kl. 15.30 ska löparna ta sig an den drygt 21 kilometer långa banan genom Sveriges huvudstad. Årets lopp är det största genom tiderna med drygt 18 000 anmälda löpare. Dessutom avgörs såväl SM som Veteran-SM och finalen på Adidas Adizero Running Tour.

Glädjande är också att årets evenemang tar ytterligare kliv i utveckling bland yngre deltagare och kvinnor. Medelåldern i år på 36,9 år är den yngsta någonsin och andelen på 42% kvinnliga deltagare är även det den bästa siffran någonsin. Detta i jämförelse med 2023 som hade en medelålder på 38,08 och drygt 41% kvinnligt deltagande, vilket dittills var de bästa siffrorna.

Värt att notera är att det är de unga kvinnorna som sänker medelåldern och driver utvecklingen framåt då medelåldern bland årets kvinnliga deltagare ligger på 34,5 år, i jämförelse med männens medelålder på 38,6 år. Utvecklingen är på många sätt densamma som vi såg på årets adidas Stockholm Marathon.

SM-klasserna håller hög klass för både män och kvinnor, och på den manliga sidan har inte mindre än 10 anmälda löpare personligt rekord under 1:04. På den kvinnliga sidan kommer OS-löparen i maraton Carolina Wikström, Upsala IF, till start och utmanas av ytterligare tre löpare med personligt rekord under 1:15. Nästan alla SM-löpare i dam- och herrklassen är dessutom med och gör upp om prispengarna i årets Adidas Adizero Running Tour.

Källa: Marathongruppen

Bild: Bild från starten på Ramboll Stockholm Halvmarathon 2023. Foto: Marathongruppen