Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sven Thorgren vidare till final när världscuppremiären blåste bort

Trots att vädret satte stopp för säsongens första final har världscupen 2024/2025 officiellt inletts – med starka svenska prestationer. Sven Thorgren, Sollentuna SLK, gick vidare till final och Novalie Engholm, Falu SnowPark, fick med sig värdefulla erfarenheter från världscupdebuten.

Snowboardåkarna möttes av utmanade väderförhållanden när världscupsäsongen 2024/2025 kickstartade på Nya Zeeland. Hårda vindar gjorde att kvalet fick skjutas upp och åkarna fick vänta en dag med den tidiga säsongspremiären.

När kvalet väl gick av stapel gick Sven Thorgren, Sollentuna SLK, vidare till final där han var redo att höja nivån. Den intensiva vinden satte dessvärre stopp även för finalen, som först sköts upp en dag och sedan fick ställas in. Istället räknades resultatet från kvalet som officiellt resultat, lite snopet för Sven Thorgren som hade mer att ge.

­– Tävlingen kändes lovande, åkningen kändes bra och jag hade ett åk som jag tror hade kunnat räcka långt men tyvärr så blåste det hårda vindar under hela eventet och vi fick tyvärr inte möjligheten att köra någon final. Lite besviken att jag inte levererade ett bättre resultat i kvalet, i övrigt en bra start på säsongen, säger Sven Thorgren.

Novalie Engholms världscupdebut gav mersmak

För Novalie Engholm, Falu SnowPark, innebar säsongspremiären även världscupdebut och ovissheten om tävlingen ens skulle bli av medförde lite extra nerver.

– Jag har för det mesta varit peppad på att få tävla bland världseliten, det nervösa var att vänta på besked om tävlingen ens skulle bli av på grund av vädret. Tyvärr landade jag inget åk, men jag tar ändå med mig en bra känsla inför kommande tävlingar då jag fått en bättre bild av vad som krävs från mig, säger hon.

Världscupdebuten gav både mersmak och erfarenheter från den internationella scenen som Novalie Engholm kan ta med sig under säsongen som precis har startat.

– Det känns bra att ha fått rivstarta säsongen med en tävling. Jag bevisade någonstans för mig själv att det snabbt går att komma tillbaka till sin högsta nivå i början på en säsong, istället för att stegra långsamt, säger hon.

Tid för mer träning

Även för Niklas Mattsson innebar den tidiga säsongsstarten på Nya Zeeland världscupdebut, men för hans del i rollen som förbundskapten.

– Det ska bli intressant att jobba med framförallt Sven, som jag har varit lagkamrat med under tio års tid, och hitta rätt i rollerna. Men jag tycker att det har fallit sig naturligt under dessa dagar här nere, säger Niklas Mattsson.

Och Sven Thorgren håller med.

– Det var kul att resa med Niklas igen som ny coach, säger han.

Nu väntar tid för mer träning, bland annat i försäsongsparken på snö i Kläppen, innan nästa världscuptävling går av stapeln den 19 oktober i Chur, Schweiz.

Resultat världscupen slopestyle (NZL)


Damer
1) Kokomo Murase, JPN, 78.10p
2) Mia Brookes, GBR, 71.65p
3) Rebecca Flynn, 57.58p

28) Novalie Engholm, Falu SnowPark, 21.86p

Herrar
1) Cameron Spalding, CAN, 82.50p
2) Mons Roisland, NOR, 81.75p
3) Rocco Jamieson, 77.75p

13) Sven Thorgren, Sollentuna SLK, 53.25p

Källa: Svenska Skidförbundet

Foto: Svenska Skidförbundet