Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

1 av 2 köpare tror på ökade bostadspriser i höst

Boneos trendspaning om bostadsmarknaden, Mäklarkollen & Köparkollen, som skickas ut till mäklare och besökare på Boneo, visade i augusti att optimismen kring förväntningarna på stigande bostadspriser ökat något efter en tillfällig nedgång under sommaren. Starkast är nu tilltron hos köparna.

Ny statistik från Boneo visar att förväntningarna på prisökningar på bostadsmarknaden har ökat hos bostadsköparna under sommaren. Andelen köpare som tror på stigande bostadspriser har ökat med tre procentenheter, från 46 procent i juni till 49 procent i augusti. Detta indikerar en starkare tilltro inför hösten, trots en knapp nedgång till 44 procent i juli.

Mäklarna har dock varit något mer försiktigt optimistiska. Tilltron ökade med fem procentenheter i juli till 45 procent, för att därefter sjunka med tre procentenheter i augusti, till 42 procent. Majoriteten av mäklarna, 50 procent, tror dock på oförändrade bostadspriser.

 

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?“

 

Andel mäklare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?“

 

Trots att sommaren vanligtvis är lågsäsong för bostadsmarknaden, har köpbenägenheten hos Boneos besökare förblivit stabil. Under sommaren planerade knappt var fjärde köpare, 24 procent i juli och 23 procent i augusti, att köpa ny bostad redan inom den närmsta månaden. Och 6 av 10 köpare inom det närmsta halvåret.

 

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “När planerar du att köpa bostad?”

– Köparnas förväntningar på bostadspriser vände uppåt igen i augusti, och nu är det återigen hälften som tror på högre priser i höst. Detta är sannolikt ett resultat av de senaste positiva indikationerna om fler räntesänkningar, vilket har fått fler att tro att priserna kommer att öka, och fler köpare att bli aktiva, vilket indikerar en aktiv bostadsmarknad i höst, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Om Mäklarkollen & Köparkollen
Mäklarkollen är en månatlig undersökning som skickas till Boneos över 4000 anslutna mäklare från bolag som Bjurfors, HusmanHagberg och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med flera. Mäklarna bedömer framtida bostadsprisförändringar och trenden för kommande försäljningar.

Köparkollen är en månatlig undersökning för besökare på boneo.se, där de uppskattar framtida bostadsprisförändringar och när de planerar att köpa bostad. Undersökningen har alltid mellan 1000 och 2000 respondenter.

Källa: Boneo

Foto: Boneo