På fredag den 16 augusti och lördag 17 augusti är över 6 100 löpare anmälda för att springa ett lopp i Vasaloppsarenan – när Vasaloppets sommarvecka 2024 avslutas med hela sex olika löplopp. Det är både elit och motionärer, från 31 olika nationer och från alla Sveriges 21 län, som är anmälda för att delta i de fem individuella loppen och i Vasastafetten. Många av de individuella löparna hoppas också kunna fullborda Vasaloppstrippeln efter att tidigare i år ha skidat och cyklat samma sträcka. Här presenterar vi fakta, favoriter, statistik och kuriosa inför lördagens individuella lopp.
Anmälan kan fortfarande göras på vasaloppet.se, där anmälan är öppen till och med torsdag 15 augusti. Direktanmälan (med något högre anmälningsavgift) öppnar fredag 16 augusti klockan 10.00 på tävlingsexpeditionen i Mora och klockan 12.00 på tävlingsexpeditionen i Sälen. På tävlingsdagen kan direktanmälan göras vid startplatserna.
Fredag
Redan på fredag eftermiddag klockan 14.00 drar det igång med Funkisvasan med start och mål i vid Vasaloppsmålet i Mora. Det är ett nytt motionslopp på 4 km som vänder sig till personer med någon form av funktionsnedsättning.
Klockan 17.15 överlämnar den svenske astronauten Marcus Wandt Vasaloppsnummerlappen och Vasaloppsmedaljen som var med på hans rymdresa till ISS i januari i år till Vasaloppets kranskulla och kransmas samt vd Johan Eriksson.
Klockan 18.00 är det dags för Trailvasan 10, ett motionslopp på 10 km, med start och mål vid Vasaloppsmålet.
Förutom ovanstående lopp genomförs ”Barnens Vasalopp löpning” fredag 16 augusti i Mora (kl. 16.30) och i Sälen (kl. 18.00) för de allra yngsta upp till cirka 10 år. En rolig och utmanande bana, där barnen får uppleva både rörelse och glädje.
Lördag
På lördag 17 augusti följer Ultravasan 90, Ultravasan 45, Trailvasan 30 samt Vasastafetten. Totalt är det nio klasser (varav åtta tävlingsklasser) som genomförs på lördag:
– Ultravasan 90. 92 km. Start i Sälen kl 05.00.
Ultravasan 90 km startar, liksom det traditionella Vasaloppet, i Sälen och följer banan österut mot Mora. Två klasser: Dam och Herr.
– Ultravasan 45. 45 km. Start i Oxberg kl 09.00.
Ultravasan 45 km startar i Oxberg och följer i stort sett vinterns sträckning för Vasaloppet 45 längs Oxbergssjön bort till Vasslan, innan den ansluter till Ultravasan 90-banan. Två klasser: Dam och Herr.
– Trailvasan 30. 30 km. Start i Oxberg kl 11.30.
Trailvasan 30 km startar i Oxberg och går på skogsvägar och stigar, genom fäbodmiljöer och granskog via kontrollerna i Oxberg, Hökberg och Eldris till Mora. Två klasser: Dam och Herr.
– Vasastafetten. Löparstafett för tiomannalag. Start i Sälen kl 08.00.
92 km från Sälen till Mora fördelade på tio delsträckor som är 4,5–15 km. (Vasastafetten har tre klasser: Dam, Herr och Motion. I dam- och herrklasserna tävlar man om prispengar. Herr = Tillåtet med damer. Dam = Endast damer. Motion = Fritt antal damer respektive herrar. I motionsklassen är det tillåtet att springa fler sträckor per person.)
Årets bansträckning
2023 ändrades banan för löparna direkt efter starten i Sälen så att Ultravasan och Vasastafetten blev 92 km istället för 90 km. Bansträckningen är i stort sett densamma som ifjol med några ändringar: Efter första backen, vid den högsta punkten, fortsätter deltagarna i Ultravasan 90 och Vasastafetten ca en kilometer på Cykelvasans sträckning för att sedan fortsätta in på skogsstigar istället för att som ifjol komma direkt in på en smal skogsstig vilket orsakade en del köer. Även mellan Evertsberg och Oxberg, ca 9 km innan Oxbergskontrollen, har spåret dragits om på grund av ombyggnationen av Vasaloppsvägen. I år springer deltagarna i Ultravasan 90, Vasastafetten och Ultravasan 45 därför inte via Axi kvarn utan följer istället Cykelvasans sträckning mot Björnarvet och vidare mot kontrollen i Oxberg. Omdragningen vid Axi kvarn är en tillfällig lösning i år på grund av vägarbetet och i övrigt är det bara mindre förändringar som gjorts även på bansträckningen inför löparnas lopp.
Källa: Vasaloppet
Foto: Vasaloppet