Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Giraffunge född på Kolmården

För ungefär en vecka sedan såg en liten giraffkalv dagens ljus på Kolmårdens djurpark. På morgonen lördagen den 20 juli födde mamma Manilla en ”liten” giraffhane på drygt 60 kilo och ca 170 cm lång. Den lille kalven, som fått namnet Mostafa, mår bra och kan redan nu ses vandra runt tillsammans med mamma Manilla på Kolmården.

Kolmårdens giraffer har fått tillökning i flocken, då en liten giraffehane föddes på morgonen lördagen den 20 juli. Kalven har fått namnet Mostafa och det är honan Manilla och hanen Garp som är de stolta föräldrarna.

Giraffkalven kom till världen med en duns, eftersom honorna står upp när kalvarna föds, vilket innebär att de faller ungefär två meter till marken. Men kalvarna är mjuka och tar ingen skada. De reser sig oftast efter bara någon timme och börjar dia. Mostafa vägde drygt 60 kilo och var ca 170 cm lång vid födseln. Som vuxen kommer han däremot blir runt 5 meter lång och väga mellan 1 200-1 400 kg. Både mamma och kalv mår bra och Kolmårdens gäster kan redan nu se den lilla kalven vandra runt tillsammans med sin mamma.

– De första dagarna har Mostafa legat mycket uppe i skogen och vilat. Mamma Manilla har då passat på att äta mycket mat innan hon har tagit med Mostafa på äventyr. Nu visar han upp sig ordentligt i parken och gästerna kan se honom från luften i gondolerna i Safaribanan. Han har också visat stor nyfikenhet och varit med på våra guidade giraffvisningar tillsammans med de andra i flocken. De andra girafferna tar väldigt väl hand om Mostafa och utforskar honom, tvättar rent och ser efter honom, säger Caroline Masterson, djurvårdare på Kolmården.

Nätgiraffen är hotad – Kolmården Foundation stöttar projekt i Kenya

Giraffen har försvunnit från stora delar av sina tidigare områden i Afrika. De hotas framför allt av att de förlorar sina naturliga livsmiljöer eftersom människan breder ut sig allt mer, men också av tjuvjakt. De senaste 15 åren har antalet nätgiraffer minskat kraftigt och idag finns det endast ca 8 000 vilda nätgiraffer i Afrika.

 

Det finns ett stort behov av att utveckla och främja utbildningsprogram för att förbättra lokal kunskap till stöd för bevarandet av nätgirafferna. Därför finansierar Kolmården Foundation ett program som bygger på ett framgångsrikt samarbetsprojekt för bevarandeutbildning, som leds av San Diego Zoo Wildlife Alliance (SDZWA) och Giraffe Conservation Foundation (GCF). Syftet med projektet är att engagera både grundskolebarn och lärare från flera olika skolor, i riktade miljöutbildningsprogram i Meru nationalpark i Kenya. I projektet utbildas grundskolebarn och lärare om de hotade nätgirafferna och de viktigaste miljöhoten som Kenya och världen står inför, så som klimatförändringar och förlust av livsmiljöer. Under 2023 knöts skolor från ytterligare ett område till projektet, och 3 500 elever och 300 lärare utbildades i skolorna inför studieresor till nationalparker.

 

Under 2023 kunde Kolmården Foundation totalt dela ut över 2 miljoner kronor i stöd till 17 olika så kallade in situprojekt, dvs bevarandeprojekt för djur i det vilda (15 projekt för Kolmården och två för Furuviks räkning).

 

Fakta om giraffer

Giraffen lever tillsammans på Afrikas savanner i grupper med honor och kalvar. Grupperna har inga starka band utan djuren kan byta grupp. De har heller inga revir och storleken på de områden de rör sig runt beror på hur stor tillgång på mat det finns. Giraffen går på ett sätt som kallas passgång. Det innebär att båda benen på samma sida rör sig nästan samtidigt åt samma håll. Giraffen går på detta sätt för att spara energi. Den kan också galoppera och kan som snabbast ta sig fram i 56 km/h.

Giraffen har längst hals av alla djur, men ändå har den bara sju halskotor precis som vi människor och de flesta andra däggdjur. Hjärtat och blodkärlen har flera anpassningar för att se till så att giraffen inte får blodtrycksfall när den lyfter upp huvudet efter att ha druckit vatten. Blodtrycket är dubbelt så högt som för andra stora däggdjur.

Giraffen använder sin långa hals för att nå upp till bladen i akaciaträden och beta mat. Giraffens tunga är hela 45 centimeter lång och med hjälp av den kan den ta tag i kvistar och riva av blad – utan att skada sig på taggar. De långa ögonfransarna används för att känna om de kommer för nära en tagg. Då hinner den blinka innan ögat skadas.

Giraffen ligger ner och sover. Uppstår fara, kan girafferna snabbt resa sig upp och springa iväg eller försvara sig med sina långa ben genom att sparka mot fienden.

Källa: Kolmårdens Djurpark

Bild: Genrebild Nätgiraff. Foto: Quartl