Idag, den 24 juli 2024, släpptes den årliga FN-rapporten State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI), som visar fortsatt höga nivåer av hunger i världen. Trots globala ansträngningar har hungernivåerna globalt sett stannat kvar på nästan samma höga nivå de senaste tre åren.
År 2023 beräknas 9,1 procent av världens befolkning ha levt i hunger, vilket motsvarar mellan 713 och 757 miljoner människor. Detta är en ökning med cirka 152 miljoner människor sedan 2019. Med tanke på dessa siffror är världen långt ifrån att nå målet om att utrota hunger till år 2030, utan betydande förändringar i våra globala och lokala matsystem. 28,9 procent av världens befolkning, 2,33 miljarder människor, levde dessutom i måttlig eller allvarligt matosäkerhet förra året, vilket är en stor hälsorisk.
Hungern och livsmedelsosäkerheten förvärras av faktorer som konflikter, klimatförändringar och ekonomiska skillnader, och kräver ökade investeringar i lokalt ledda lösningar.
– SOFI-rapporten bekräftar vad vi ser i de samhällen där vi arbetar. Höga priser på mat, fröer och gödningsmedel gör näringsrik mat oåtkomlig för väldigt många. För att uppnå en värld utan hunger måste vi stärka landsbygdssamhällen och investera i småskaliga livsmedelsproducenter, särskilt kvinnor, säger Malin Flemström, vd på The Hunger Project Sverige.
I linje med SOFI-rapportens slutsatser vet vi på The Hunger Project att den globala livsmedelskrisen kräver ökad finansiering och lokalt ledda tillvägagångssätt för att hantera de komplexa frågor som driver på hunger, såsom jämställdhet, tillgång till utbildning, den digitala klyftan, konflikter och klimatåtgärder.
– Genom The Hunger Projects arbete i landsbygdssamhällen i Afrika, Sydasien och Latinamerika har vi sett utvecklingen av hållbara, rättvisa livsmedelssystem – lokalt ledda system där varje person har tillförlitlig tillgång till näringsrik mat. Vi vet att en värld utan hunger är möjlig, avslutar Malin Flemström.
Källa: The Hunger Project
Bild: Brödnöt. Foto: DonnyMathurin (talk)