Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sommarjobb på landsbygden ger mer pengar på fickan

Många gymnasieungdomar vill jobba under sommaren, men tillgången på sommarjobb, och hur mycket de får betalt, skiljer sig åt över landet. SCB:s nya undersökning visar att flera olika faktorer spelar in, bland annat var i landet ungdomarna bor, vilket kön de har och vad deras föräldrar arbetar med. A

I en ny studie har SCB undersökt i vilken mån Sveriges gymnasieungdomar jobbade under juli och augusti 2023. Undersökningen visar att flera faktorer har betydelse för sannolikheten att få ett sommarjobb, till exempel vilken typ av gymnasieutbildning man går, var i landet man bor, vilket kön man har och om ens föräldrar arbetar eller inte och i så fall med vad. Var man bor spelar också roll för löneinkomsten.

Vanligare att tjejer än att killar sommarjobbar
Fler tjejer än killar, 66 respektive 57 procent, som gick i ettan eller tvåan på gymnasiet fick löneutbetalningar under juli och/eller augusti 2023. Vanligast var att elever som gick yrkesprogram sommarjobbade, och nästan lika vanligt att elever på högskoleförberedande program gjorde det. Bland elever som gick på gymnasiets introduktionsprogram var andelen som sommarjobbade däremot tydligt lägre.

Källa:SCB