Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rock, dansband och veteranbilar mångdubblar befolkningen

I Sölvesborgs kommun i Blekinge län är det rockfestivalen Sweden Rock i början på juni som gör att befolkningen mångdubblas. Särskilt en av dagarna under festivalen 2023, den 10 juni, var kommunens befolkning mer än fyra gånger så stor mot vad den brukar.

Det finns flera andra kommuner där det är en musikfestival som bidrar till sommarens befolkningstopp. För exempelvis Malung-Sälen i Dalarna är det dansbandsveckan i mitten av juli som gör att befolkningen blir nära dubbelt så stor under några dagar.

– En av landets största bilträffar äger rum i Rättviks kommun i Dalarna under slutet på juli. Under lördagen på Classic Car Week är befolkningen tredubblad i Rättvik, vilket är det högsta under sommaren, säger Stefan Svanström.

För Leksand i Dalarna är det i stället midsommarfirandet som gör att befolkningen blir nästan 2,5 gånger större på midsommarafton.

En annan stark tradition äger rum i Karlsborgs kommun i Västra Götalands län varje år den 6 juni. Nationaldagsfirandet i kommunen bidrar till att befolkningen för en dag blir över 2,5 gånger sin vanliga storlek.

Källa:SCB