Även om strafftull på bilar tillverkade i Kina infördes i EU den 5 juli kommer det bli dragkamp med fläsk, brännvin och tyska premiumbilar i potten fram till november. Då måste EU-kommissionen ta ett slutgiltigt beslut om strafftullar ska bli permanenta eller ej.
Hittills i år har 25% av den norska nybilsvolymen producerats i Kina och Volvo EX30 är en av storsäljarna i Norge. Nu drabbas bilen av strafftullar i ett antal länder inom EU innan produktionen flyttas till Belgien. Många bilmärken kommer få ett betydligt förmånligare inköpspris i Norge än i de flesta europeiska länderna. Det sker efter att norska politiker har beslutat att strafftullar på kinesiska elbilar inte är tillämpliga i Norge. I Norge hade personbilar tillverkade i Kina en marknadsandel på nästan 25% under första halvåret 2024 och i juli var andelen ännu högre, över 30%.
Den tillfälliga strafftull som nu införts inom EU är en motåtgärd för vad EU anser vara konkurrensbegränsande statligt stöd och subventioner från de kinesiska myndigheterna, vilket Kina tillbakavisar, berättar Bo Ericsson hos Fordonsjuristen.
I första hand kommer den strafftull som nu införts inom EU att gälla tills antingen en överenskommelse träffats mellan EU och Kina om en lösning på konflikten, eller tills EU:s medlemsländer har röstat och tagit beslut om strafftullar ska införas definitivt eller ej. Det beskedet får vi 5 november och spänningen är nu stor inom alla EU länder, i Norge och i Kina, säger Bo Ericsson.
EU har redan sedan tidigare 10% tull på elbilar från Kina, men i Norge är det ingen tullavgift på dessa. Strafftullen inom EU, utöver den fastställda tullen på 10%, höjs olika beroende av bilmärke och om biltillverkaren har samarbetat med EU-kommissionens undersökningskommitté eller inte.
Kina hotar redan med att införa strafftullar på ett antal produkter från EU:s medlemsländer. Fläsk, konjak och europeiska lyxbilar är konkreta exempel på produkter som kan drabbas.
När EU:s medlemsländer ska rösta om strafftullar ska permanentas eller ej viktas rösterna efter ländernas befolkningsantal. En majoritet, 15 länder och 65% av EU:s befolkning, krävs för att rösta ner kommissionens förslag om permanenta strafftullar. Länder som Tyskland och Sverige är tydligt emot införandet av strafftullen. Spanien har uttalat sig vara för strafftullarna – Italien och Frankrike också, även om Stellantis-chefen Carlos Tavares är emot. Om det skulle bli en majoritet som röstar emot skulle strafftullen avskaffas, avslutar Bo Ericsson.
Källa: Fordonsjuristen
Bild: Volvo EX30. Foto: Alexander-93