Nu får Lappländsk Fjällröding skyddad geografisk beteckning inom EU. Fisken föds upp i kallt och klart fjällvatten i vattendrag i Arjeplogs, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och Åsele tingslag samt Malå socken i svenska Lappland.
Den skyddade geografiska beteckningen avser hel eller filead fjällröding (Salvelinus alpinus) som härstammar från den speciella population som naturligt förekommer i Hornavan. Lappländsk fjällröding placerar sig nu bland välkända skyddade produkter som Champagne, Parmaskinka, Parmesanost och de svenska produkter som redan skyddas av EU.
Lappländsk Fjällröding har ett fiskkött som är svagt till kraftigt orangerött med en smak av löjrom och umami. Fisken exporteras bland annat till Finland och Benelux-området samt till Frankrike, Danmark och USA.
Lyfter fram produktens kvalité
Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet.
Olika sorters skyddade beteckningar
Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).
Livsmedelsverket handlägger ansökningar för skyddade EU-beteckningar och är den myndighet som lämnar in ansökan till EU.
Svenska jordbruksprodukter och livsmedel som har ursprungsbeteckning, SUB:
- Allåkerbär från Norrland
- Bohusläns blåmusslor
- Gotlandslins
- Grebbestadostron
- Hånnlamb, kött från gutefår
- Kalix Löjrom
- Rökt Vättersik
- Upplandskubb
- Vänerlöjrom
- Wrångebäcksost
- Svenska jordbruksprodukter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning, SGB
- Bruna bönor från Öland
- Kullings kalvdans
- Skedvi Bröd
- Skånsk spettkaka
- Sveciaost
- Svensk Akvavit
- Svensk Punsch
- Svensk Vodka
- Sörmlands Ädel
- Vindelnrökt skinka
- Vit färsksaltad Östgötagurka
- Värmländskt skrädmjöl
- Äkta Gränna Polkagrisar
Källa: Livsmedelsverket