Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stoppa utbyggnaden av Grön energi i Göteborgsområdet

När Göteborgsregionen växer planeras att bygga mycket ny Grön energi, särskilt vindkraft anses ha stor potential. I Tyskland har man redan fått känna på effekterna av vad som händer med marknaden när Grön energi blir en alltför stor del av energimixen. Konsekvensen blir stora kostnader för konsumenter och företag. Därför, som rubriken säger, stoppa utbyggnaden av Grön energi inte bara i Göteborgsområdet utan i hela landet. Dess del av den totala energimixen är redan för stor. Tack till Sture Åström och nätverket Klimatsans som låter oss använda deras stora kunskapsbank!

Roland Larsson

KLIMATSANS

Fortsatt tysk idioti om elen

sture@aastroem.com

06-20

FIGUR 1. VÄDER-ELENS NYCKFULLHET DEMONSTRERAD AV VERKLIGHETEN

  • De färgade fälten visar skillnaden mellan prognosticerad effekt en dag i förväg och den verkligen levererade, vänster skala.
  • Den svarta linjen visar elbörsens spotpris, höger skala. Det svänger mellan + 120 €/MWh och – 70 €/MWh.

De nedåtriktade fälten visar överskotts-el, som stör marknaden så mycket att priset blir negativt den 13/6. Schweiz har blockerat import av sådan el, för att värna lönsamheten hos dess el-producenter.

PEDAGOGISKA GRAFER

Rolf Schuster är outtröttlig i ansträngningarna att få de ”Gröna” politikerna, som nu sitter i den federala regeringen, att förstå hur vettlösa följder deras politik har fått och hur de kan bli ännu värre. Han presenterar data i grafer på olika sätt i hopp om att något av dem skall passa den uppfattningsförmåga dessa politiker kan ha.

Figur 1 visar dels hur omöjligt det är att en dag i förväg prognosticera väderkraftens effekt och dels vilka våldsamma svängningar i elpriset det resulterar i. Han föreslår att pågående utbyggnad av sol- och vindkraft omedelbart stoppas.

FIGUR 2. ANTALET TIMMAR MED NEGATIVA EL-PRISER SEDAN 2010

År 2024 ser ut att kunna bli ett nytt rekordår. De ”Gröna” politikerna tycks inte förstå vilken katastrof de negativa priserna bygger upp till. Dessa drabbar inte bara de som orsakar dem, sol-och vindkraft, utan även de kraftslag som landet inte kan klara sig utan de tider då sol och vind sviker: De ”planerbara” kraftslagen, kol-, gas- och kärnkraft.

Sol- och vindkraft fungerar som parasiter på elmarknaden. Alla deras intäkter minskar intäkterna för den planerbara kraften. Denna får sälja sin el färre timmar på året. Kapital-kostnaderna måste då täckas av färre produktionstimmar. De måste höja priserna de timmar de måste leverera. Slutresultatet blir att kunderna får betala mycket mera.

REDAN FRÅN BÖRJAN

Det kunde ju en idiot begripa redan från början: Ett system med investeringar i TVÅ parallella system, vardera med full kapacitet måste bli dyrare. Och vindkraften behöver tredubbel märkeffekt samt kablar, som genomsnittligt utnyttjas till en tredjedel.

Vettlös ekonomi !

Källa:Klimatsans

+ – + – + – +’