Mynewsdesk har genomfört en omfattande genomgång av hur svensk medias rapportering om artificiell intelligens (AI) sett ut under de senaste sex månaderna. Med hjälp av AI-driven analys har ett team på Mynewsdesk gått igenom 33,135 artiklar för att ta reda på hur just AI framställs när det gäller dess möjliga inverkan på samhället, etiska frågor, arbetsmarknad, hälsovård, utbildning och ekonomi.
I en analys från företaget Mynewsdesk, kommunikationsplattformen för digital PR, har man utvärderat hur svensk media har framställt artificiell intelligens (AI) och dess inverkan på samhället under de senaste sex månaderna. Genom att noggrant granska 33,135 artiklar, kan Mynewsdesk nu visa att frågor om ‘etik och integritet’ ofta står i centrum för diskussionen, vilket kan vara ett tecken på oro för AI:s inverkan på just dessa frågor.
Samtidigt får AI:s bidrag till hälsovården stor uppmärksamhet och är något som det rapporteras mycket positivt om, vilket visar på ett brett erkännande av teknologins förmåga att förbättra och effektivisera sjukvården.
– Vad vi kan se är att de fem områden som AI oftast kopplas ihop med är etiska överväganden, sysselsättning, hälsovård, utbildning och ekonomisk påverkan. Rapporteringen är mest positiv när det kommer till hur AI påverkar hälsovård och ekonomi. Negativa nyheter är mycket mer vanliga på områden som upphovsrätt (immateriella rättigheter) och integritet, säger Ola Gustafsson, data scientist på Mynewsdesk.
Vidare avslöjar analysen en blandning av optimism och oro kring AI:s ekonomiska och arbetsrelaterade effekter. Samtidigt som det verkar finnas en stark tro på AI:s potential att driva ekonomisk tillväxt och innovation, är det en mer balanserad diskussion kring arbetsmarknaden där nya möjligheter välkomnas, samtidigt som en viss tveksamhet kring jobbförlust går att se. Intressant nog visar rapporteringen om AI och miljömässig hållbarhet nästan enhälligt positiva toner, vilket pekar på en optimism när det kommer till den nya teknologins förmåga att tackla våra ekologiska utmaningar. Slutligen tenderar mediebevakningen kring reglering och styrning av AI att vara hoppfull, med en framtoning som antyder möjligheten till ansvarsfull hantering av AI-teknologier.
– Vårt mål var inte bara att visa vilka sentiment och fokusområden som förekommer i AI-rapporteringen, utan också att stimulera till en mer informerad och nyanserad diskussion om AI:s roll i samhället. En övervägande negativ rapportering inom särskilda områden kan såklart i förlängningen påverka allmänhetens inställning till AI, då många fortfarande inte använt den nya teknologin som är tillgänglig. I tillägg tror vi att den här analysen kan fungera som en katalysator för djupare förståelse och mer nyanserad journalistik kring AI, säger Louise Barnekow, CEO på Mynewsdesk.
Grunden i analysen är 33135 artiklar ur svensk nyhetsmedia som nämner “AI” eller “artificiell intelligens”. Av dessa var det 25079 som på olika sätt tog upp hur AI påverkar samhället.
Källa: Mynewsdesk
Foto: Alenoach