Waldemarsuddes julblommor
Prins Eugen avled 82 år gammal i sitt hem på Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm den 17 augusti 1947. Prinsen lämnade inte bara sitt hem och en enorm konstsamling med både egna och andra världskända svenska konstnärer till svenska folket utan också ett spirande kulturarv som idag lever vidare genom museets florist Kristina Öhman.
Blomsterfrämjandet besökte Waldemarsudde tillsammans med fotograf Anna Clarén som fångade Kristinas vinterarrangemang på bild.
-De krukväxter och snittblommor som vi odlar i dag på Waldemarsudde är i stort sätt samma som på prinsens tid, berättar Kristina som i prins Eugens anda skapar arrangemang gärna i en asymmetrisk form och målet är att de ska upplevas som balanserade och harmoniska på ett vilt sätt.
I 22 år har Kristina arbetat som florist på slottet, vilket drömjobb …
-Ja det är det faktiskt, miljön här är fantastisk både ute och inne. Vi odlar alla växter själva, året runt och har både lökkylar och växthus som vi driver växterna i. När jag skapar mina arrangemang, som kan vara mycket enkla eller mer avancerade, utgår jag alltid vad som finns i parken och trädgården. Det kan vara allt från mossa, vackra grenar, snittblommor, lökväxter och nypon till dekorativa blad. Jag följer säsongerna i trädgården, berättar Kristina.
-Enligt tradition börjar vintersäsongen med två olika tulpaner, en enkel röd och en enkel vit, precis som på prinsens tid. Sedan kommer de medeltidiga sorterna och sist de sena. Varje år kan man förutom tulpaner se amaryllis, julkaktus, begonia, hyacint, julros, iskonvalj och cyklamen här. Vissa arrangemang är traditonella, de ändrar vi aldrig på. Som de blå hyacinterna i mossa som planteras i elva stycken Waldemarsuddekrukor och som placeras under Anders Zorns porträtt av prinsens mamma, drottning Sophia.
Just nu står vintern och julen för dörren och såväl hyacinter som amaryllis och tulpaner drivs upp i växthusen på egendomen. Snart ska det årliga föredraget om julens blommor hållas. Här visar Kristina både klassiska arrangemang och ny inspiration. Varje vinter fylls slottet av såväl Stockholmare och turister från när och fjärran för att se vinterarrangemangen i de olika slottsrummen som än i dag ser ut som när prinsen bodde där.
Källa: Blomsterfrämjandet