Astrid Lindgrens Värld (skrivet ALV i fortsättningen) är ett sant familjenöje. Det är nöjsamt även för de vuxna. Men det är självklart inget ställe man går till utan barn i sällskap.
Men det är inget billigt nöje. Ett prisexempel: Två vuxna och ett barn kostar 765 kr. för en dag. På hemsidan står det att de har pensionärsbiljett, som kostar betydligt mindre än en vuxenbiljett. Men enligt kassörskan så fanns det ingen sådan biljett. Antingen behöver kassörskan eller hemsidan uppdateras. Det kan vara bra att förbereda sig innan besöket med att läsa hemsidan och titta på kartan. Hemsidan är bra och lättöverskådlig. Webbadressen är: www.alv.se. Det finns en- och två-dagars-biljetter att köpa. Om man köper en två-dagars så får man den andra dagen kraftigt rabatterad. Men vi tyckte att det räckte med en dag. Vi kom dit strax efter de öppnat vid 10, och var där tills de stängde klockan sex. När vi gick därifrån kände vi oss nöjda och slutkörda.
Även om inträdet kan tyckas dyrt så tycker jag att man får mycket för pengarna. Allting verkar vara gjort med omtanke, och nöjesparken och arrangemangen håller genomgående hög kvalitet. Dessutom kan det inte vara billigt att underhålla alla husen. Allting såg mycket fräscht ut. Det måste vara mycket städarbete på våren när de öppnar för säsongen. Säsongen sträcker sig från mitten av maj till slutet av oktober, med högsäsong från 5:e juni till 15:e augusti.
Vad är det man får då? Man får flera av Astrid Lindgrens sagor levandegjorda på två sätt. Dels har husen från sagorna byggts upp, kanske inte i naturlig storlek, men betydligt större än normalstora lekstugor. Dessutom får man gå in i alla husen, vilket är väldigt roligt för barnen. Men det är en aning trångt för en vuxen. Inne i Mattisborgen var det en stor klätterställning och Helvetesgapet var uppbyggt med stora konstgjorda klippblock som såg väldigt naturliga ut. Vid Villa Villerkulla låg det en stor båt i en damm som barnen kunde klättra omkring i. Båten ligger på skenor i decimeterdjupt vatten, så det är ingen större risk för drunkningsolyckor. Dels pågår det hela tiden små teaterföreställningar inspirerade av någon saga på olika ställen i parken. De innehåller både dialog och sång- och dansnummer. Jag är ingen vän av musikal men jag tyckte sång- och dansnumren var riktigt välgjorda och njutbara.I informationsbladet jag fick så står det att under högsäsong så har ALV cirka 350 medarbetare, varav drygt hundratalet jobbar i teaterverksamheten. Det gör ALV till en av landets största sommarteatrar.
Men om man ska orka med hela dagen måste man ju få sig lite till livs också. Det finns både konditorier, kiosker, restauranger och bänkar och gräsmattor för picknick. Glasskiosken vid Villa Villerkulla säljer kulglass med färska bär i höga smala glas, gott och roligt. Vi fikade på A. Larsson Konditori, som ligger strax till höger när man kommer in. Det är ett roligt konditori i 50-tals-stil som har gott och fräscht kaffebröd. Ytterligare ett plus är att när vi frågade efter laktosfritt kaffebröd fanns det flera saker att välja bland.
Dagen efter besöket så frågade jag min dotter på sex-och-ett-halvt år vad hon tyckte var roligast. ”Allting!” Hennes nyfunna kompis, som var något år äldre, verkade tycka det samma. En annan tjej på elva år tyckte att Saltkråkan var absolut roligast, men resten var bra det med.
ALV är 130 000 kvadratmeter stort. Namnet Astrid Lindgrens Värld är från 1991. Innan dess hette det Sagobyn. Det året byggde man ut kraftigt med Bråkmakargatan inför filminspelningen. Filmen är alltså inspelad i ALV. Parken öppnade första gången 1981, men då bara med Katthult. Året efter kom Villa Villekulla till. Det Villa Villekulla som finns idag byggdes ifjol. ALV ligger i utkanten av Vimmerby, Astrid Lindgrens födelsestad. Det är en liten trevlig stad som också är värd ett besök. Om man har bil är det lätt att besöka de andra klassiska Astrid Lindgren-platserna, såsom Katthult där Emil i Lönneberga spelades in. Eller den lilla byn Sevedstorp, som är mer känd som Bullerbyn. Vi gjorde även ett besök i Lönneberga och Mariannelund, men det är inte mycket att se. I Lönneberga finns ett vandrarhem om man vill kunna säga att man bott i Emils by.