I 40 år har Volvo Personvagnars haverikommission dokumenterat och analyserat trafikolyckor där en Volvobil varit inblandad. Många av de säkerhetssystem som presenterats under åren bygger på kunskap från haverikommissionens imponerande informationsbank.
Det var tack vare en revolutionerande ny uppfinning som haverikommissionen startade sin verksamhet. Året var 1966, bara några år efter att Volvoingenjören Nils Bohlin uppfunnit trepunktsbältet och Volvo infört nyheten som standard i framsätet på alla sina modeller. För att mäta vilka effekter bältet hade vid olycksfall analyserades alla olyckor där en Volvo varit inblandad under ett helt år. Bilbältet visade sig ha en skadereducerande effekt på hela 50 procent. Kloka Volvomedarbetare insåg vikten av att förstå vad som händer med passagerarna och bilen vid en olycka för att kunna utveckla bättre och säkrare produkter i framtiden. Ett första frö hade såtts inom organisationen och 1970 invigdes Volvo Personvagnars egen haverikommission.
Tolka händelseförloppet
Den metodik som i dag används har förfinats genom åren, men all information är fortfarande hämtad från verkliga olyckor.
– Vi måste utgå från att kunderna inte gör vad vi förväntar oss. De agerar olika i stunden. Därför behöver vi förstå förarens beteende och hur det påverkar händelseförloppet vid en verklig olycka, säger John Fredrik Grönvall på haverikommissionen.
Arbetet inom haverikommissionen har två inriktningar. Dels djupstudier av enskilda olyckor som ger kunskap om hur bilarnas skyddssystem agerat och hur människor har skadats. Dels insamling av bred statistik som gör det möjligt att karlägga sannolikheten för att en viss typ av olycka ska inträffa. Den kunskapen leder till värdefulla prioriteringar i utvecklingen av nya bilar. Material som samlas in analyseras av personal från säkerhetscentrum, konstruktionsavdelningar och av medicinsk expertis.
Totalt har information från ca 40 000 olyckor med Volvobilar samlats in sedan starten och 2 100 djupanalyser med komplett material har genomförts. Det här är värdefull information som ger kunskap in i nya produkter som ska utvecklas.
Krocklabb tio år
Haverikommissionen delar sitt jubileum med Volvo Personvagnars Säkerhetscentrum, som firar tio år. Den 29 mars år 2000 invigde kung Carl XVI Gustaf centrumet som fortfarande är en av de mest avancerade anläggningarna i sitt slag. Sedan starten har varje ny bilmodell krockats i labbet mellan 100-150 gånger i olika krocksituationer och redan innan bilen existerar har den testats 1000-tals gånger som prototyp i virtuella simulatorer. Totalt har ca 3000 krocktester genomförts i krocklabbet sedan invigningen år 2000. Allt arbete syftar till att få de olika skyddssystemen att samverka och vara effektiva för bilens alla passagerare, oavsett storlek, och i olika hastigheter och krocksituationer. Testerna kompletterar olycksforskningen på fältet som haverikommissionen genomför.
Källa: Volvo Personbilar Sverige.