Odlingsintresset är större än någonsin och många drömmer om att inte bara kunna gå ut och skörda egen mat runt knuten utan även plocka vackra blommor. För lika lite som vi vill ha importerade och besprutade grönsaker på tallriken vill vi ha långväga och gifttäckta rosor i vasen på köksbordet. I över tio år har Anette Nilsson öst kärlek över sin färgsprakande och frodiga odling, sin potager, och folk har kommit för att besöka och beundra den vackra skånegården. I efterlängtade boken Den blomstrande köksträdgården delar hon med sig av sina erfarenheter tillsammans med fotografen Monika Norrby, som har följt utvecklingen av Anettes köksträdgård under årens lopp.
— Jag hoppas boken kan inspirera till nya tolkningar av vad en potager på svenska kan vara. I boken finns en hel del om jord och odling, men eftersom mitt signum har blivit de färgteman jag väljer för min odling de olika åren finns det även sortlistor och bilder från sex olika år i köksträdgården. Mitt mål är att planera odlingen så att den är både vacker och matnyttig hela säsongen utan att jag behöver starta om och plantera nytt hela tiden, säger Anette Nilsson.
Konsten att samodla blommor och grödor har länge varit etablerad i Frankrike, därav namnet potager, och för matintresserade fransmän är givetvis köksträdgården den naturliga samlingspunkten i trädgården. Vem kan motstå en pratstund på en bänk i sällskap av doftande örter och fladdrande fjärilar? Att odla grönsaker och blommor tillsammans lockar inte bara vänner till din trädgård, utan även ett rikt djurliv. Pollinatörer, fåglar och igelkottar hjälper dig att göra odlingen varierad och balanserad.
Samodlingen har också en annan fördel: den jord som grönsakerna trivs i är också den bästa för sommarblommor. Låt kålen få sällskap av rosenskära, sallaten av tagetes och störbönorna av luktärter. Täck potatislandet med blommande krasse efter skörd och kanta gångarna med drivor av petunior.
”Att samodla grönsaker och blommor gör min köksträdgård vackrare och förhoppningsvis också friskare. Att blanda många olika slags växter i samma bädd gör att den biologiska mångfalden ökar och risken för sjukdomar och skadedjur minskar. Skadedjurens naturliga fiender, som jordlöpare, spindlar, rovsteklar och gallmyggor, ökar i antal och med blommande växter får jag också in fler pollinatörer. De hjälper mig att få till exempel bärbuskar, jordgubbar och gurkor pollinerade. Bästa effekten får man om blommorna är av varierande form, de besöks av olika insekter, och om blomningen är utspridd över så lång tid som möjligt, från tidiga lökväxter, buskar och perenner till frosttåliga långblommande annueller.”
— ur boken.
Anette Nilsson, i trädgårdskretsar kallad Anette på Boäng, driver en av landets mest uppmärksammade köksträdgårdar. Familjen är självhushållande på mycket och några gånger om året öppnar Anette upp grinden till plantförsäljning och entusiaster kommer och besöker den vackra skånegården.
Monika Norrby är etablerad fotograf med trädgårdar som specialintresse. Hennes bilder syns ofta i alla Nordens betydande trädgårdsmagasin.
Källa: Roos & Tegnér