Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

HBTQ personer och möjligheterna till asyl

På Pridefestivalen anordnar Röda Korset och Stockholm Pride ett samtal om HBTQ och möjligheterna till asyl.

Samtalet tar sin utgångspunkt i två rapporter, beställda av Migrationsverket, om asylprocesser och hur hbtq-personer hanteras när de söker fristad i Sverige. Migrationsverket granskar alltså sitt arbete ur ett hbtq-perspektiv, men hur går det med tillämpningen av kunskapen? Hur ser det i dagsläget ut för asylsökande htbq-personer?

Tid: Måndagen 26 juli kl 13.45- 14.45

Plats: Pride House (Kafé Klara), Kulturhuset & Stockholms stadsteater, Sergels torg 3

Medverkande: Hicham Elkahtib (Röda Korsets byrå mot diskriminering), Ulrika Westerlund (RFSL), Anna-Maria Sörberg (journalist/författare) och Sofia Sjöö (Migrationsverket). Moderator: Charlotte Signahl (moderator och ordförande Röda Korset Södermalm)

http://www.stockholmpride.org/2010/Program/Stockholm-Pride-och-Roda-korset/Pride-House-och-Roda-korset/

Ökad genuskompetens i asylprocessen

Röda Korset har i en rapport om ökad genuskompetens i asylprocessen sett att asylsökande riskerar att inte få en rättsäker process. Nu bidrar Röda Korset med att utbilda migrationsverket och andra aktörer i hur man kan bemöta asylsökande utifrån en bra genuskompetens.

En person som är homosexuell, bisexuell eller transpersoner och som söker asyl berättar många gånger inte om sin sexualitet vid första intervjun. Kanske har personen aldrig berättat för någon om sin sexuella läggning innan. Då krävs det mycket för att våga börja komma ut vid en asylprövning. Den asylsökande kan vara rädd. Rädd att det ska bli offentligt och att man ska bli förföljd och utsatt i sitt hemland om man måste åka tillbaks. I hemlandet är hotet inte alltid bara att staten har en förföljelse av hbtq – personer, utan där finns även en hotbild av personligt våld från närstående som inte accepterar dig och social exkludering som omöjliggör ett liv i landet. Du kan också som hbtq – person tvingats in i ett giftermål i ditt hemland för att dölja din sexuella läggning. Det äktenskapet står nu som ett hinder och motbevis mot att du säger dig vara förföljd på grund av din sexuella läggning. Röda Korset anser att alla har rätt till en rättsäker prövning av asyl. Det är viktigt att alla som möter asylsökande kan mer om hbtq – personers situation, både som asylsökande och i de länder de kommer ifrån

Källa: Mynewsdesk