Naturskyddsföreningen har i en enkät till Sveriges kommuner frågat om vilka regler kommunen har för inköp av fisk. I elva kommuner väljer inköparna bara fisk från hållbara bestånd men endast i tre av dessa, Lidingö, Vänersborg och Västervik, gör de det med ett politiskt beslut i ryggen.
– Det visar ju för andra kommuner att det inte finns någon anledning att köpa något annat än miljömärkt fisk, säger Svante Axelsson generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningens frågor besvarades av 201 av landets 290 kommuner. Fem frågor som rörde kommunernas upphandling av fisk ställdes. Och trots den omfattande debatten i skolan och i samhället kring fiske av hotade arter och i hotade bestånd är det bara 27 kommuner som anger att 75 procent eller mer av den fisk kommunerna köper in kommer från hållbara bestånd. Hela 195 anger att det gäller för åtminstone någon av fisken som köps in.
– Fler borde höja ambitionsnivån. Vinsterna med att bara köpa miljömärkt fisk är stora för världens fiskbestånd och för klimatet, säger Svante Axelsson.
I Eskilstuna, Kramfors, Malung, Nykvarn, Ronneby, Torsby, Vaxholm, Lidingö, Vänersborg, Västervik och Vindeln är inköpen av fisk till 100 procent från hållbara bestånd. Men enkäten visar att i många kommuner beror inköpen på att det finns tjänstemän som har en medvetenhet om betydelsen av aktiva val för miljön vid inköp av fisk. Däremot saknas det politiska beslut.
– Problemet med dessa kommuner är att vi inte vet vad en personalomsättning skulle innebära och jag skulle vilja uppmana dessa kommuner att föra upp frågan på den politiska dagordningen också, säger Svante Axelsson.
57 av de 201 svarande kommunerna uppger att de har någon sorts politiskt beslut kring att följa en fisklista eller någon typ av miljömärkning vid inköp av fisk.
Sju kommuner (Eksjö, Gällivare, Kalix, Kävlinge, Malå, Orust och Tjörn) svarar att man antingen inte har eller inte vet om att man har någon fisk från hållbara bestånd i sin upphandling.
Källa: Naturskyddsföreningen